For noen ser det slik ut i trafikken

Og de lever farlig nå. Se video:

Dårlig kontrastsyn gjør at alt kan se tåkete ut, det kan skape mange farlige situasjoner ute i trafikken.
Dårlig kontrastsyn gjør at alt kan se tåkete ut, det kan skape mange farlige situasjoner ute i trafikken.

Godt syn er ekstra viktig i årstiden vi nå er inne i. Det er mørkt og grått, for bilistene kan det by på skikkelige utfordringer.

For noen er det også verre enn for andre. Hvis du synes alt ser tåkete ut, kan det hende du lider av nedsatt kontrastsyn. Det kan ramme hvem som helst, og øker med alderen.

– Hvis du har dårlig kontrastsyn, blir det vanskeligere å skille de tingene du ser fra hverandre. Det blir som å gå i tåke eller kjøre bil en vinterdag når det er snøvær. Du mister detaljene rundt deg, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Problemer med nattkjøring

Evnen vår til å se kontraster er med på å gjøre oss til en god eller en dårlig sjåfør.

Bilister med betydelig redusert kontrastsyn har opptil åtte ganger høyere risiko for å havne i en trafikkulykke. Det viser undersøkelser gjort av den australske professoren Joanne Wood, en av verdens fremste forskere på trafikk og syn. Regn, tåke, sludd, snø, skumring og mørke gjør kontrastforholdene enda verre.

– Sjåfører med lav kontrastfølsomhet kan ha problemer med nattkjøring generelt, eller for eksempel ha vanskeligheter med å se fotgjengere i dårlig gatebelysning. Det er ikke uten grunn at EU i sitt direktiv har sagt at kontrastsyn er et helsekrav i forbindelse med førerkort, sier Haugo, i en pressemelding.

Nesten halvparten innrømmer at de sliter i trafikken

Opplevd farlige situasjoner

Man kan ha helt perfekt skarpsyn, men likevel ha dårlig kontrastsyn.

– Noen mener faktisk at kontrast er viktigere enn skarpsyn i trafikken. Hvis ny forskning bekrefter dette, kan det bli slik at kontrast blir viktigere å måle i fremtiden, sier Haugo.

I en undersøkelse YouGov har gjort for Norges Optikerforbund svarer fire av ti at de har opplevd farlige situasjoner i trafikken på grunn av eget eller andres dårlige syn.

Evnen vår til å se med høy kontrast blir dårligere etter hvert som vi blir eldre, av flere ulike årsaker.

Kan opereres

– Lav kontrastfølsomhet kan være et symptom på for eksempel grå stær, grønn stær eller endringer i øyet på grunn av diabetes. Kontrastsynet kan svekkes som følge av visse øyeoperasjoner. Samtidig er det slik at folk med grå stær som opereres, ofte opplever at de får bedre kontrastsyn, sier Haugo.

Å bruke spesielle kontrastbriller med fargede linser kan gjøre det enklere å se kontraster.

– For mange er hovedårsaken til nedsatt kontrastsyn grå stær. Det kan opereres, sier Haugo.

Så lite ser du faktisk i 130 km/t

Se video under: Slik oppleves det i praksis