Denne regningen kommer i posten hvert år   men for noen er det faktisk helt greit og egentlig bare en påminnelse om hvor heldig en er ...
Denne regningen kommer i posten hvert år men for noen er det faktisk helt greit og egentlig bare en påminnelse om hvor heldig en er ...

For noen er denne regningen nesten hyggelig å få

Skjønner du hvilke bileiere vi snakker om?

I februar vil Tollvesenet sende ut rundt 3,6 millioner krav om årsavgift på kjøretøy under 7.500 kilo. Det er ikke akkurat lystig lesning å motta avgiften som for en vanlig bil beløper seg til mellom 2.940 og 3.425 kroner.

At det kan være vanskelig å få betalt, vises gjennom alle purringene som må sendes ut i etterkant av betalingsfristen. Betaler du for sent, blir det dessuten en sur tilleggsavgift.

Men for enkelte er det nesten bare en glede å motta innbetalingsfakturaen. Det er nemlig ikke alle som må betale like mye ...

Del med Facebook-vennene dine

Nissan Leaf ble det store gjennombruddet for elbiler i Norge. Den er også en av Norges mest solgte biler så langt i 2014.
Nissan Leaf ble det store gjennombruddet for elbiler i Norge. Den er også en av Norges mest solgte biler så langt i 2014.

Tre kriterier

Ja, du har kanskje skjønt hva vi sikter til – nemlig elbileierne.

For dem er årsavgiften nesten bare en hyggelig påminnelse om hvilke fordeler det medfører å kjøre bil uten å bruke fossilt drivstoff.

De betaler nemlig det samme som mopeder, traktorer, taxier og veteranbiler – bare 415 kroner.

LES OGSÅ: – Hvordan avslører jeg bilsvindlere på internett?

Betaler mest for diesel

Alt sammen er del av målet om å gjøre det så attraktivt som mulig å kjøre miljøvennlig.

Bensinbiler og hybridbiler blir belastet likt – og koster 2.940 kroner.

Det er nemlig dieselbiler som per nå er "verstingen" – etter en del fram og tilbake. Årsaken til det er NOx-utslippene, som er vesentlig høyere enn hos bensinbiler, og som gjør større skade enn CO2 på den lokale luftkvalitet.

Men for bare noen år siden var det omvendt. De som den gang lyttet til politikernes ønsker og skaffet seg en dieselbil blir nå straffet med ekstra høy årsavgift: 3.425 kroner.

Selv MC (1.800 kroner) og campingtilhenger (1.100 kroner) har høyere årsavgift enn elbiler.

Unngå årsavgiften

Hvis du skal unngå å betale årsavgiften må kjøretøyet vrakes innen 20. mars det året. Det er nemlig fristen for betaling. Hvis du vraker innen 30. juni får du refundert halve årsavgiften.

Og hvis du venter med å registrere kjøretøyet til 1. juli betaler du kun halv årsavgift.

Du må også avregistrere kjøretøyet innen 31. desember for å unngå å få krav om årsavgift for det påfølgende året.

LES OGSÅ: Nå kan du forsikre deg mot katta i sekken