DSC_0038
DSC_0038

Folke-SUV-en tilbakekalles

I verste fall kan du miste styringen helt. Det gjelder flere tusen biler i Norge.

Nissan har oppdaget en potensiell feil på styringen på både Qashqai, Qashqai +2 og X-Trail. Eierne av de aktuelle bilene skal ha fått brev fra Nissan Norge og anmodes om å kontakte forhandler for å booke time til reparasjon.

Bilene dette gjelder kan få unormalt stor dødgang på rattet, det vil si at det skal store rattutslag til for at bilen svinger. I utgangspunktet enkelt å oppdage, men ofte ikke så lett hvis det skjer over tid og man blir "vant" til det.

Ikke vært ulykker

- Dette gjelder biler produsert mellom november 2006 og juli 2009, anslagsvis 6000 biler i Norge, forteller Taina Erkkilä som er kommunikasjonsdirektør for Nissan Nordic.

- Har det vært ulykker på grunn av dette?

- Ifølge informasjonen vi har fått, har det ikke vært rapportert noen ulykker. Dette ble oppdaget ved våre egne rutinemessige kvalitetskontroller, forteller Erkkilä.

Ford tilbakekaller 4,5 millioner biler som kan ta fyr - les mer her

Montere låseplate

Ingunn Storetvedt Eriksen i PR-Operatørene som håndterer informasjonsarbeidet for Nissan i Norge sier til VG-nett at man i ytterste konsekvens kan miste styringen på bilen. Dette kan skje i en veldig brå sving, og kun ved lave hastigheter.

Konkret går reparasjonen ut på å montere en låseplate for å låse av en skrue og mutter i overgangen mellom rattaksel og tannstang. Dermed skal muligheten for at denne skruen løsner, elimineres. Reparasjonen skal være både enkel og kjapt gjort.

Les mer om X-Trail i Brooms nybilguide - klikk her

Få dokumentasjon

- Dette høres ikke dramatisk ut, men Nissan-eierne bør selvfølgelig få ordnet det så kjapt som mulig. Såvidt jeg skjønner vil det også rutinemessig bli sjekket på servicer, sier Brooms bilekspert, Benny Christensen.

- Tilbakekallinger som dette er slett ikke uvanlig. Bilprodusentene er som regel kjapt ute og legger vekt på å være føre var - særlig når det kan gå på sikkerheten løs.

- Sørg for å få dette stemplet inn i serviceheftet eller be om annen dokumentasjon fra verkstedet. Det vil være svært viktig den dagen du skal selge bilen videre, sier Benny.

Les duellen mellom Qashqai og Skoda Yeti - klikk her

PS-X-trail-vinter
PS-X-trail-vinter