Født i en Opel - gjett hva hun skal hete

Sånt blir det spesielt navn av.

Lille Kayla Antara kom til verden i en Opel Antara. Mamma Renata er lettet over at fødselen gikk fint   Foto: Kari Frøyland, Lofot-Posten / ANB
Lille Kayla Antara kom til verden i en Opel Antara. Mamma Renata er lettet over at fødselen gikk fint Foto: Kari Frøyland, Lofot-Posten / ANB

Øistein Larsen og polskfødte Renata Kawa Larsen fra Sørvågen i Moskenes ventet barn 18. mai. Klokken to natt til 21. mai begynte riene, og klokken fire bestemte paret seg for å kjøre til Nordlandssykehuset på Gravdal i Vestvågøy, en kjøretur som tar en drøy time. De rakk ikke fram.

– Vi hadde så vidt kommet gjennom tunnelen i Fjøsdalen da jeg forsto at barnet kom, forteller Øistein Larsen til lofotposten.no

Han er brannmann ved siden av jobben som daglig leder i Latech AS, som lager produksjonsutstyr for fiskeindustrien.

Brannmann som jordmor

– Som brannmann blir jeg kurset i litt av hvert, blant annet fødsler, sier Larsen, som tok oppdraget som jordmor på strak arm i veikanten: Klokken 04.32 var barnet ute i pappas hender. Fødselen skjedde i baksetet, med bildøra åpen.

– Var det ikke kaldt?

– Nei da. Det var godt og varmt i bilen. Og sola skinte da barnet kom ut, sier han.

Til alt hell kom to arbeidere fra Veidekke kjørende forbi akkurat idet fødselen skjedde.

– De stoppet og spurte om vi trengte hjelp. Jeg ba dem hente håndklær og tepper i bagen bak i bilen. Jeg fikk tullet inn babyen, og la henne til mammas bryst. Hun begynte å suge med en gang, forteller Øistein, som er glad for hjelpen fra de to forbipasserende.

En sinnsyk opplevelse

Da barnet var vel ute, knyttet pappaen en skolisse rundt navlestrengen. Etter en liten stund kom morkaken ut.

– Den fikk akkurat plass i en liten plastpose som vi hadde liggende. Alt gikk helt som det skulle. Det var en sinnssyk opplevelse å være den første i verden til å ta i et lite menneske, sier han.

Etter 35 minutter kom ambulansen fra sykehuset og tok hånd om Renata og babyen.

– Ambulansefolket sa at det var den fineste fødselen de hadde opplevd. Alt var jo ferdig da de kom, sier Øistein og ler.

– Du vurderer ikke å bytte jobb og bli jordmor?

– Nei, jeg tror jeg holder meg til det jeg driver med. Men det var en fantastisk opplevelse, sier han.

Og barnets navn? Kayla Antara. Selvfølgelig!

Flere bil og motorsaker fra lofotposten.no finner du her:

 

 

PS: Opel Antara kom først på markedet i 2006 og gikk inn i en svært populær bilklasse, kompakte SUV-er.

Den fikk det imidlertid tøft mot de beste konkurrentene, og ble aldri den suksessen Opel hadde håpet på. Her hjemme i Norge var salget svært beskjdent, og bilen forsvant fra markedet som nybil i fjor.

Les også: Så mye koster familiebilen deg i året