Mobilappen Spinn bruker smartteknologi for å belønne kunder som kjører jevnt og trygt. En smartplugg registrerer store mengder data om den daglige kjøringen, og disse får bileier tilgang til gjennom appen.
Mobilappen Spinn bruker smartteknologi for å belønne kunder som kjører jevnt og trygt. En smartplugg registrerer store mengder data om den daglige kjøringen, og disse får bileier tilgang til gjennom appen.

Flere tusen sparer penger – fordi de kjører pent

Samtidig får de vite mye mer om bilen sin.

Såkalt smart bilforsikring er en av trendene innen forsikringsbransjen nå. Ved å måle kjøreadferd kan selskapene premiere de som kjører defensivt og med mest flyt, samtidig som de mener dette generelt vil påvirke kjøreadferden i positiv retning.

Rent konkret gjøres dette ved at en smartplugg koblet til diagnoseporten i i bilen. Denne logger kjøreadferden og sender informasjonen til forsikringsselskapet.

Resultatet er at tusenvis av norske bilister hver dag konkurrerer med seg selv om å kjøre så trygt og miljøvennlig som mulig. Belønningen deres: Lavere forsikringspremie.

Har fått bedre score

I fjor vår lanserte SpareBank 1 Forsikring mobilappen Spinn, som bruker smartteknologi for å belønne kunder som kjører jevnt og trygt. En smartplugg registrerer store mengder data om den daglige kjøringen, og disse får bileier tilgang til gjennom appen. Opplysninger om kjørestil danner grunnlag for en samlet kjørescore, og er denne snittsummen høy nok, får kunden lavere pris når ny bilforsikring skal tegnes.

– Vi kan se at mange som i begynnelsen fikk lav poengsum på kjøringen sin, etter hvert har forbedret kjørescoren. Flere av brukerne har også fortalt oss at de er blitt mer oppmerksomme i trafikken. Det er ingen tvil om at dette virker, sier Kjell-Jakob Krohn, innovasjonsleder i SpareBank 1 Forsikring.

– For oss handler smartforsikring om å bruke ny teknologi for å motivere til, og belønne, trygg adferd hos kundene våre. Vi har allerede 15.000 kunder som aktivt bruker Spinn, og i løpet av året satser vi på å passere 100.000 brukere, sier Krohn, i en pressemelding.

Dette ga sjåføren en kjemperegning

Bilene får stadig mer sikkerhetsutstyr. Dette i kombinasjon med bevisst kjørestil, gir potensiale til å få ned antall ulykker betraktelig.
Bilene får stadig mer sikkerhetsutstyr. Dette i kombinasjon med bevisst kjørestil, gir potensiale til å få ned antall ulykker betraktelig.

Bil-app

Han beskriver de to siste årene som en modningsprosess for et forsikringsselskap som i utgangspunktet var ganske ferske på smartteknologi.

– Vi har lært at veien blir til underveis, og at det er lov å prøve seg fram. Forsikring er noe de fleste av oss ikke ønsker å bruke mye tid på. Likevel har vi lykkes i å bygge en bil-app som leverer nytte, både for kunden, oss selv og samfunnet for øvrig. Alle tjener på at trafikken blir tryggere, sier Krohn.

Mye har skjedd med appen siden lanseringen. Første nye funksjon var Miljøscore, som på mange måter ble en forlengelse av kjørescoren.

Politiet hadde kontroll – inne i tunell

Mer miljøvennlig?

Foranledningen var et opptak hos God Morgen Norge på TV 2, der samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen prøvekjørte Spinn sammen med SpareBank 1s innovasjonsleder Svein Skovly. I forbifarten kom det et spørsmål om appen også kunne brukes til å stimulere til mer miljøvennlig kjøring, og Skovly tok med innspillet tilbake til utviklingsteamet.

Forsikringsselskapet visste ikke på forhånd hvordan kundene ville ta imot den nye funksjonen. Samtidig som miljø er én av grunnpilarene til SpareBank 1, ønsker ikke selskapet å bli oppfattet som formynderisk og moralistisk.

– Hensikten med Miljøscore er ikke å fortelle folk hva de gjør feil, men hvordan de med enkle grep kan redusere miljøbelastningen sin. På kort sikt kan du kanskje ikke gjøre noe med at bilen din slipper ut klimagasser, men du kan for eksempel kutte ut tomgangskjøring og redusere småkjøringen. Denne tilnærmingen har vi fått mye ros for, sier Krohn.

Sjekke batteriet via appen

Bare en liten del av datagrunnlaget som smartpluggen fanger opp blir brukt i appen, noe som betyr at det kan komme flere spennende funksjoner etter hvert. En funksjon som har blitt svært populær siden den ble lansert i vinter er Live kjøredata, som gir et innblikk i det som skjer under panseret.

– Gjennom kjøredagboken har brukerne kunnet følge med på sitt eget kjøremønster, men vi ønsket å også gi et innblikk i hvordan det går med bilen. Vi var litt usikre på hvor spennende folk flest synes slik informasjon er, og hvor detaljert vi skulle legge oss, men det viste seg at vi nok undervurderte hvor opptatt mange er av bilen sin. Funksjonen ble en umiddelbar suksess, sier Krohn.

Batteristatus er blant tingene man kan følge med på gjennom Live kjøredata.

– Når batterilampa lyser på dashbordet, begynner det allerede å bli lovlig sent å gjøre noe med problemet. Via appen kan bileier følge med på batteriets tilstand og bli varslet med én gang det ikke virker optimalt. På den måten kan man legge inn et verkstedbesøk – som også kan bestilles gjennom appen – i god tid før batteriet blir flatt, forteller Krohn.

LES MER: Noen telefoner kan spare deg for flere tusenlapper

Se video: Denne skademeldingen blir ikke lett å fylle ut...