Flere hundre kan kjøre rundt med falsk EU-godkjenning

Og de fleste vet det neppe selv. Stor svindel-avsløring:

Igjen er det avdekket juks med EU kontroll i Norge. Ilustrasjonsfoto.
Igjen er det avdekket juks med EU kontroll i Norge. Ilustrasjonsfoto.

Statens vegvesen ruller nå opp den største svindel-saken rundt EU-kontroller som noen gang er avdekket i Norge.

Dette angår rundt 700 biler i Oslo-området. I disse dager går det ut brev til samtlige av disse bileierne – med beskjed om at EU-godkjenningen tilbakekalles.

Aftenposten skriver at Vegvesenet mistenker at en 30-åring ved et Oslo-verksted skal ha skrevet ut EU-godkjenningene uten å ha gjennomført noen kontroll av bilene.

Etter arbeidstid ...

30-åringen skal først ha blitt avslørt av sin arbeidsgiver. Eieren av verkstedet oppdaget at det var et betydelig misforhold mellom utfakturerte EU-kontroller og antall godkjenninger. Mannen som nå er anmeldt, skal ha skrevet ut godkjenningene etter ordinær arbeidstid.

Del med Facebook. vennene dine

– Ifølge våre beregninger må han ha godkjent fire-fem biler hver dag utenom arbeidstid for å rekke det store antallet. Det ser vi på som svært usannsynlig, og mener derfor at mannen må ha skrevet ut falske godkjennelser, sier fagleder Torbjørn Seljevoll i Tilsynsseksjonen i Statens vegvesen Region øst, til Aftenposten.

LES OGSÅ: EU-godkjente 74 biler – uten å kontrollere dem

Svært alvorlig

Flere av oppdragsgiverne skal være bruktbilforretninger. Derfor frykter Vegvesenet at mange har kjøpt bil i den tro at den var EU-godkjent på vanlig måte. Nå må de møte med bilen for å få den kontrollert på nytt.

– Det er klart dette er svært alvorlig. Mange ser på EU-kontrollen som et "verdipapir". Det er et bevis på at det sikkerhetsmessige ved bilen er i orden – og det bør man kunne stole på. Svindel som dette kan i verste fall få svært farlige konsekvenser, derfor slås det også hardt ned på dette. Heldigvis, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Over telefonen

Benny har mange år bak seg i bilbransjen, som blant annet bilmekaniker og verksmester. Og han blir ikke veldig overrasket over denne nyheten.

– Nei, dessverre, dette har også blitt avdekket tidligere. Det er jo slik at det er "sorte får" i de aller fleste bransjen og bilbransjen er ikke noe unntak. Kjenner man de "rette" personene, er det ikke noe problem å få EU-godkjent en bil "over telefonen" – eller bare ved å stikke innom.

SE OGSÅ: TV 2 avslørte juks i Ålesund

Bra at de blir tatt

– Det er jo ikke vanskelig å jukse med dette hvis man vil. Men for bransjen er selvfølgelig dette svært uheldig. De som gjør ting som dette, ødelegger for alle de seriøse som er i stort, stort flertall. Derfor synes jeg det er bra at de som jukser blir tatt, sier Benny og legger til:

– Jeg har selv vært borti å få inn nylig EU-godkjente biler på verkstedet som umulig kan ha blitt sjekket slik de skulle. I de fleste tilfellene skyldtes det nok feil eller slurv – bilmekanikere er jo tross alt bare mennesker de også – men noen ganger var det mer påtakelig enn som så. Det er mitt håp at avsløringer som dette vil gjøre at de som vurderer å gjøre noe lignende tenker seg om en gang til.

LES OGSÅ: Derfor må du ikke stole blindt på EU-kontrollen

Har du erfaringer rundt dette? Skriv i kommentarfeltet under: