Fjern drapsfellene fra bilen før ferieturen starter

Pakking av bilen kan være de viktigste fem minuttene i hele vinterferien.

Bruk fem minutter ekstra på å gå over og sjekke at du har pakket bilen trafikksikkert før vinterferien. Det kan bli de viktigste fem minuttene i hele ferien din. Illustrasjonsfoto. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX, © hk  jk)
Bruk fem minutter ekstra på å gå over og sjekke at du har pakket bilen trafikksikkert før vinterferien. Det kan bli de viktigste fem minuttene i hele ferien din. Illustrasjonsfoto. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX, © hk jk)

Vi vet det egentlig alle sammen, men det er så grenseløst lett å slurve. Og når familien tripper og bilkøene tiltar på "lille vinterferie-aften" er det fort gjort å ta noen snarveier for å komme lengst mulig før kvelden.

Men skal man bruke fem minutter ekstra noe sted, er det godt mulig at det bør gjøres allerede før man reiser hjemmefra. For lengre tid behøver det ikke ta å gå gjennom bilpakkingen en ekstra gang for å forsikre seg om at man har gjort alt man kan for å unngå unødvendige personskader - unødvendige selv om man skulle være så uheldig å kollidere.

Les også: Hvilken stasjonsvogn har størst bagasjerom?

Altfor mange slurver

For det skal lite til. Stiftelsen Norsk Luftambulanse har tidligere avdekket at selv bagatellmessige trafikkuhell kan få alvorlige konsekvenser for de involverte dersom bilen har vært pakket feil.

Løs bagasje er kanskje den hyppigste feilen folk gjør. Da handler det gjerne om ren slurv - om en brusflaske eller en koffert med skismøring som blir liggende på hatthylla eller på toppen av bagasjefjellet bak i stasjonsvognen, og som ikke hindres av noe i fartsretningen dersom det plutselig blir en bråstopp.

Bortsett fra et hode, eller ansiktet til et barn som sitter i bakovervendt barnesete.

Det skjer mye også inne i bilen når bråstoppen kommer, og selv uskyldige ting som brusflasker og slalomstøvler kan bli de reneste drapsbombene når de farer fremover som prosjektiler. Illustrasjonsfoto. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX, © LOCH)
Det skjer mye også inne i bilen når bråstoppen kommer, og selv uskyldige ting som brusflasker og slalomstøvler kan bli de reneste drapsbombene når de farer fremover som prosjektiler. Illustrasjonsfoto. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX, © LOCH)

Selv om man har alt på stell når man reiser hjemmefra er det også et spesielt faremoment i ferietrafikken: Når man er nesten fremme på hytta skal man gjerne stoppe og handle matvarer. Når bilen allerede er full av bagasje, har matposene lett for å havne på toppen de siste kilometerne frem til bestemmelsesstedet, gjerne helt usikret.

"Greit å få i hodet fra 10 meter?"

Og i akkurat denne trafikale sammenhengen er en halvliter brus akkurat like farlig som en halvliter øl.

Les også: Slik unngår du problemer med selve bilen i vinterferien

Forsker Trine Staff i Stiftelsen Norsk Luftambulanse har en grei tommelfingerregel som belyser alvoret i situasjonen:

"Gjenstander som du synes det hadde vært greit å få i hodet, sluppet fra ti meters høyde, kan ligge løst. Alt annet bør sikres".

Har du skiboks, kan det være fristende å dytte alt
Har du skiboks, kan det være fristende å dytte alt

En annen feil som ofte gjøres, er at den bagasjen som faktisk stables noenlunde seriøst ikke sikres godt nok. Man glemmer å ta hensyn til at den tyngste bagasjen bør nederst i bilen, og helst så tett opp mot en seterygg eller fast kant foran som mulig, slik at den ikke får opparbeidet seg særlig fart om det skulle smelle.

Bruk sikringsutstyret du har

Det er også viktig å huske at selv om bakseteryggen på biler riktignok må være dimensjonert for å tåle en kraft på 500 kilo bakfra for å oppfylle kravene, så kan trykket fra bagasjen i et fullastet bagasjerom fort komme opp i flere tonn når det smeller.

Del med Facebook-vennene dine!

Dermed er det all mulig grunn til å benytte festekroker, lastenett og andre sikkerhetsanordninger som faktisk finnes i bilen når man pakker for å reise på tur, advarer Trine Staff, som baserer sine råd på forskningsresultater etter hele 190 trafikkulykker på Østlandet.

Les også: Så mye mer drivstoff bruker bilen med skiboks