Firehjulstrekk kan gi falsk trygghet

4x4 gir super framkommelighet. Men det kan også være skummelt. Les mer her:

PS firehjulstrekk falsk try
PS firehjulstrekk falsk try

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Andresen spør:

Jeg hører stadig at firehjulstrekk kan være falsk trygghet på vinterføre men skjønner ikke helt hva det menes med dette. Er selv svært fornøyd RAV4-eier og har aldri tidligere opplevd å kjøre så trygt og sikkert på vinterføre. Skjønner ikke hva de som hevder det motsatte egentlig mener. Kan du oppklare litt? Takk for en god spalte forresten.

Benny svarer:

Hei Andresen. Joda, jeg hører også ofte dette og til en viss grad er det sant. Firehjulstrekk kan nemlig gi falsk trygghetsfølelse, det ser vi også ved at biler med firehjulstrekk faktisk er overrepresentert på skadestatistikkene.

Trekk på alle fire gir overlegen framkommelighet. Men det hjelper lite når du skal stoppe. Problemet er nok at mange mister litt kontakten med underlaget når de ikke kjenner at hjulene spinner. For å si det enkelt kan det føles litt som å kjøre på sommerføre, helt til hjulene plustelig slipper. Og da slipper de gjerne skikkelig!

Dagens moderne biler har massevis av elektronikk som hjelper deg som sjåfør. Men mister du grepet i en sving eller i en bratt bakke, er det lite dette kan gjøre for å hjelpe deg. Derfor gjelder det å kjøre med gode marginer, særlig på vinteren. Ta gjerne noen sjekk-oppbremsninger også slik at du vet hvordan underlaget du kjører på er.

Tar du dine forholdsregler og kjører litt defensivt, er firehjulstrekk fantastisk fint å ha på vinteren.

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen - klikk her:

Velkommen - og lykke til!

På bruktbiljakt? Sjekk oversikten i Brooms bruktbilguide - klikk her: