Fire unger - da har du en utfordring!

Spørsmålet er om man skal følge hjertet - eller lytte til fornuften.

Praktisk kassebil eller en stor SUV    det er spørsmålet denne gangen.
Praktisk kassebil eller en stor SUV det er spørsmålet denne gangen.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny

En kollega venter barn nummer fire, og trenger derfor større bil. Han har relativt god økonomi, har en Sharan 2012 modell 4motion, i dag.

Med fire barn fra 0–6 år blir selv den litt liten. Valget står mellom ca. ett år gammel Multivan med 4motion, som er en dønn kjedelig, men særdeles praktisk sak til hans behov. Fornuften sier denne. Alternativet er en to-tre år gammel Mercedes GL 320 som ligger noenlunde likt i pris, og definitivt er mye mer BIL. Noe mer upraktisk med fire barnestoler, men bedre på alt annet. Hjertet sier denne.

Vi snakker om bil til 700.000–800.000. Hva mener du? Service, og vedlikeholdskostnader samt verditap er en faktor, men ikke avgjørende. Evt andre forslag som dekker disse behov. Mvh. Trond

Benny svarer:

Hei Trond!

Jeg ser helt klart utfordringen til din venn og kollega her.

For det første – det er godt at vedkommende har god økonomi, for å kvitte seg med en ett år gammel VW Sharan er nok noe som svir økonomisk, selv om bilen langt på vei er genial med 4motion.

Ikke direkte sexy

En VW Multivan byr på rauste med passasjerplass er kanskje ikke direkte sexy. Illustrasjonsbilde
En VW Multivan byr på rauste med passasjerplass er kanskje ikke direkte sexy. Illustrasjonsbilde

LES OGSÅ: Så lekker kan en familiebil være

Multivan er slett ikke noe dumt valg, det. Bilen er både rimelig velkjørende og ikke minst utrolig praktisk. Til å være en «kassebil» ser den slett ikke så verst ut heller, selv om sexy ikke akkurat er riktig uttrykk her.

Det er ikke så lenge siden jeg var i Tyskland og ble kjørt i nettopp en slik bil. Sittekomforten og passasjerplassen er enorm og 180 km/t på autobanen var ikke noe problem.

Tanken på å bytte en VW i en annen VW hos en forhandler, taler også for dette, da vedkommende nok har muligheten til å gjøre en bedre deal her enn hos en annen forhandler. Selv om det ikke alltid er slik.

Men så er det dette med Mercedes ML. En skikkelig diger SUV med betydelig pondus og status. Helt klart en mye morsommere bil enn en VW Multivan og også en bil som appellerer mer til følelsene. Luksus, krefter og framkommelighet er kanskje denne bilens største fortrinn.

Når det gjelder den rent praktiske bruken, blir jeg faktisk litt usikker. Det er riktignok en stund siden sist jeg var om bord i en Sharan, men ikke så lenge siden jeg kjørte en GL. Jeg tror faktisk ikke man vinner mye på det rent praktiske ved å velge en GL. De bakre setene er faktisk ganske trange og med disse oppslått er det minimalt med bagasjeplass igjen – selv om bilen er stor.

Her tror jeg faktisk at Sharanen er minst like god - og en Multivan MYE bedre.

Hodet eller hjertet?

Mercedes GL er en snobbete luksus SUV med betydelig pondus, men ikke nødvendigvis noen plassmester…
Mercedes GL er en snobbete luksus SUV med betydelig pondus, men ikke nødvendigvis noen plassmester…

Et annet moment er at en ett år gammel VW Multivan har igjen tre års garanti, mens en tre år gammel GL er utenfor garanti. Dette kan absolutt gi seg utslag i vedlikeholdsbudsjettet på litt sikt.

Så spørsmålet blir rett og slett om du skal velge med hodet eller hjertet. Hodet sier VW Multivan. Hjertet sier Mercedes GL.

Hva jeg hadde valgt? For det første kommer jeg aldri i den situasjonen at jeg får fire unger. Men om jeg hadde gjort det så er jeg nok så «jålete» og ufornuftig at jeg hadde valgt en GL her ...

Ellers så finnes det en mellomting av disse som heter Mercedes R-klasse – det er heller ingen dum bil til storfamilien. altså. Kanskje du burde be han sjekke ut den også?

Lykke til videre med nabohjelpen!

LES OGSÅ: Disse bileierne gruer seg mest til å ha bilen på verksted


Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Mest populære merke på nybil – og på bruktbil

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: