Fire av fem bilradioer blir ubrukelige

I 2017 skal FM-båndet slukkes. Hva med din bil?

Det er ikke lenge til det kommer til å skje fint lite når du trykker på denne knappen. FM båndet slukkes i 2017, da er det bare DAB som gjelder.
Det er ikke lenge til det kommer til å skje fint lite når du trykker på denne knappen. FM båndet slukkes i 2017, da er det bare DAB som gjelder.

Norske myndigheter har bestemt å legge ned FM-nettet og flytte alt over på DAB, eller digital radio på godt norsk, fra 2017. Det vil ganske enkelt si at vanlige radioer blir ubrukelige etter omleggingen.

Det gjelder naturligvis ikke bare for radioapparater i hjemmet.

Også i bilen vil FM-radioen være stein død om du skulle prøve å få inn de siste veimeldingene eller nyhetene på vei til jobb.


Norge tidlig ute

Nå har riktignok flere bilprodusenter innført DAB-radioer i sine biler de siste årene. Det startet på de aller dyreste og mest eksklusive modellene – før det også begynte å bevege seg nedover i priskategoriene.

– Norge er tidlig ute med digitaliseringen. Derfor har det vært vanskelig for bilimportørene å kreve spesialtilpasninger for vårt lille land, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge, i en pressemelding.

Ekstrem bilstereo: Ikke rart hun holder seg for ørene


VW først ute

I år ser det ut til at bilbransjen er i ferd med å snu. Volkswagen var først ute i Norge med å innføre DAB som standardutstyr på alle sine bilmodeller fra og med i år. En rekke andre bilmerker følger etter.

– I år leveres 70–80 prosent av våre nybiler med DAB-radio. I 2012 var det under ti prosent, forteller informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge.

Volvo opplyser at så mange som 94 prosent av deres nybiler i år vil selges med DAB.


Kan være enkelt

Likevel har bare 19 prosent av norske bilister DAB-radio i bilen. Det framgår av en spørreundersøkelse utført av YouGov for Biltema.

Dersom du ikke har tenkt å kjøpe ny bil, må du belage deg på å oppgradere bilstereoen din innen 2017.

Hvis du har en eldre bil uten fabrikkmontert radio-enhet, er det som regel en veldig enkel sak. Da bytter du bare ut dagens enhet med en ny, som har DAB-radio.

En liten boks kan løse hele problemet

Dekker 99,5 prosent

På nyere biler er bilstereoen ofte bygget inn i dashbordet. Da er det dyrere å bytte radio, og de færreste kan gjøre dette selv. Men det finnes enklere løsninger.

–DAB-adaptere vil komme for fullt når FM-slukkingen nærmer seg. De kobles til det eksisterende anlegget og gir digitalradio uten at du må bytte bilstereo, sier driftssjef Knut Svenningsen i Biltema, i en pressemelding.

En av forutsetningene for at FM-nettet skal slukkes i 2017 er at alle på en enkel måte kan få DAB-radio i bilen.

– DAB-nettet blir ferdig utbygget i år. Da får 99,5 prosent av befolkningen tilgang til minst 14 digitale radiokanaler. 90 prosent av alle nordmenn får 22 kanaler, som er dagens kanalutvalg på DAB, forteller Mari Hagerup i Digitalradio Norge.

SE VIDEO: Slik går det når bilstereo blir galskap

Hvis bilen din har en ettermontert stereo-enhet av denne typen, blir det enkelt og ikke nødvendigvis kostbart å bytte til DAB: Da bare erstatter du dagens enhet med en som har DAB-radio. (Foto:  Egill J. Danielsen)
Hvis bilen din har en ettermontert stereo-enhet av denne typen, blir det enkelt og ikke nødvendigvis kostbart å bytte til DAB: Da bare erstatter du dagens enhet med en som har DAB-radio. (Foto: Egill J. Danielsen)

LES OGSÅ: Slik kan du "fornye" bruktbilen din