- Finnes det en eneste grunn til å bruke piggdekk?

Brooms bilekspert er ikke i tvil om hva han mener.

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Finnes det en eneste grunn til at man skal velge piggdekk på en bil i Norge? Jeg leser stadig om hvor mye bedre piggfrie dekk har blitt, men likevel knaser folk rundt på piggdekk. Kan du skjønne hvorfor?

LES OGSÅ: - Er piggdekk for kjerringer?

Benny svarer:

Ja, jeg kan faktisk det... I alle fall i noen deler av landet. Dette har både med geografi og kjøremønster å gjøre. I en by som Oslo er det nok strengt tatt ganske meningsløst å kjøre rundt med piggdekk de aller, aller fleste dagene av vinteren.

Det er riktig som du sier - piggfrie dekk har bare blitt bedre og bedre. Selv har jeg kjørt piggfritt siden 1992. De få gangene jeg har stått fast siden den gang, har det ikke vært dekkene sin skyld - men vær og føre.

Det er først på hardpakket snø, is, og spesielt våt is, at piggdekkene er bedre enn de piggfrie. Men tur/retur høyfjellet på allslags føre, da kan det fort være viktigere.

Jeg vil også si at dette er litt bilavhengig. Kjører du en stor og tung SUV, kan piggdekk være svært godt å ha. Framkommeligheten til disse bilene er stort sett veldig bra, problemet kommer når du skal stoppe, eventuelt når det går litt for fort i svingene. SUV-ene er da også klart overrepresentert når det gjelder utforkjøringer.

Etter min mening blir det fort litt for unyansert dette. Piggdekk skal liksom være den store, stygge ulven – og i den debatten forsvinner sikkerhetsaspektet fort. Derfor mener jeg man skal vurdere behovet nøye før man bestemmer seg for dekk på bilen og ikke minst velge det man føler seg trygg og komfortabel med.

Del med Facebook-vennene dine

Skal du ha nye dekk? Her er testvinnerne:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: