Bo og Luke Duke, og deres vakre kusine Daisy Duke, samt legendariske General Lee.
Bo og Luke Duke, og deres vakre kusine Daisy Duke, samt legendariske General Lee.

Film-bilen blir bannlyst – på grunn av flagget

General Lee fra "Dukes of Hazzard" forsvinner.

Tidenes tøffeste filmbil? Noen vil svare Batmans Batmobile, andre DeLorean tidsmaskinen, mens andre vil forsvare James Bonds Aston Martin DB5 (eller Lotusen som gikk under vann). Eller kanskje Mad Max sin Interceptor. Men svært mange (spesielt i USA) vil svare General Lee.

General Lee var en oransje 1969 Dodge Charger med et gedigent sørstatsflagg på taket. Den ble kjørt av Duke-gutta i TV-serien «The Dukes of Hazzard» som gikk på amerikansk TV fra 1979 til 1985, og det kom også en spillefilm i 2005, samt en oppfølger i 2007.

Bilen og serien ble enormt populær, den tredje sesongen i 1980-1981 hadde over 21 millioner seere i snitt, noe som gjorde den til USAs andre mest populære TV-serie da. I kjølvannet av dette ble General Lee en gedigen hit som modellbil i ulike varianter, og i USA har hundrevis av ekte 1969 Dodge Charger også blitt bygget om for å ligne på General Lee. Men nå er det slutt for General Lee.

General Lee var alltid innblandet i drøye bilstunts.
General Lee var alltid innblandet i drøye bilstunts.

Skytetragedien forandret alt

Etter skytetragedien i Charleston, South Carolina, hvor gjerningsmannen poserte med et sørstatsflagg på bilder, vedtok man i flere sørstater å fjerne flagget fra offentlige bygninger og bilskilt. Deretter fulgte store aktører som Walmart, eBay, Amazon og andre opp med å kunngjøre at de ikke ville selge produkter med sørstatsflagget på.

Nye Alfa Romeo Giulia må bli en suksess hvis de skal lykkes

Det betyr kroken på døra for General Lee, som ikke lenger vil bli produsert i noen form. Da TV-serien hadde premiere i 1979 var det knapt noen som klaget på flagget, og delstaten Georgia (hvor handlingen utspiller seg) hadde på det tidspunktet også sørstatsflagget i delstatsflagget sitt. Men tidene forandrer seg, og idag er situasjonen en annen.

Nå får du ikke lenger kjøpt denne populære modellbilen.
Nå får du ikke lenger kjøpt denne populære modellbilen.

Sigarettreklame er også ulovlig

Dette er første gang en modellbil havner i en betent situasjon på grunn av et flagg, men situasjonen har vært slik for modellbiler med sigarettreklame i årevis. Det er ulovlig å lage byggesett av f.eks McLaren sine Formel 1-biler med den originale Marlboro sigarettreklamen.

I stedet får du kjøpt en bil som bare er rød og hvit. Det samme gjelder om du vil ha en gul Lotus med Camel reklame eller en sort Lotus med John Player Special reklame, eller hva som helst sigarett-relatert.

Nå er det absolutt siste sjanse til å kjøpe ikonet

Politisk korrekt

Dette har skapt en viss harme i modellbil-miljøene, hvor superdetaljerte modellbiler, aldeles ikke blir særlig detaljert når den viktigste sponsoren er borte fra bilen. Det samme gjelder også en del krigsbyggesett hvor hakekorset ofte er fjernet fra tyske modellfly og tanks.

Slik er det blitt i det som noen vil kalle for en politisk korrekt verden.

Hva mener du? Er det riktig å forby General Lee på grunn av sørstatsflagget? Er det riktig å forby sigarettreklamen på modellbiler, hvor originalen hadde sigarettreklame? Er det hele gått for langt, eller er dette fornuftige trekk?

Si din mening i kommentarfeltet under:

Også som plastbyggesett er det nå kroken på døra for General Lee.
Også som plastbyggesett er det nå kroken på døra for General Lee.

Å taue bil med automatgir kan bli dyrt