Fikk 825 millioner kroner i erstatning etter SUV-ulykke

Ford må bla opp svimlende beløp - sikkerhetsbeltet skal ha sviktet.

Ford Explorer
Ford Explorer

Vi er etter hvert blitt vant til å høre om enorme erstatningssummer etter amerikanske rettssaker og her er en til: Ford har akkuarat blitt dømt til å betale de etterlatte etter baseballspilleren Brian Cole en erstatning på svimlende 131 millioner dollar, eller rundt 825 millioner kroner.

Dermed er siste ord sagt i en sak som har pågått helt siden 2001. Da omkom nemlig Cole i en stygg trafikkulykke i Florida.

Feil på sikkerhetsbeltet

Han var på vei hjem til sommerferie fra New York da han mistet kontrollen over sin Ford Explorer og kjørte av veien. Det springende punktet har vært om Cole brukte sikkerhetsbelte eller ikke. Han ble nemlig slynget ut av bilen og omkom av skadene han ble påført etter dette.

Fords advokater har hele tiden hevdet at Cole ikke brukte sikkerhetsbeltet. Men dommeren kom til slutt fram til at det var tilstrekkelige bevis for at han hadde gjort det. Dermed mente man at dødsfallet måtte skyldes feil på sikkerhetsbeltet. Altså at det ikke tålte påkjenningen.

Neste generasjon Explorer blir politibil - les mer om den her:

Krevd 200 liv

Coles søskenbarn Ryan var passasjer i bilen og ble tilkjent en erstatning på drøye ni millioner kroner. Han ble sittende fastspent under ulykken - og fikk ikke alvorlige skader i ulykken.

Fords Explorer-modell har vært forfulgt av ulykker og dette er ikke første gang bilprodusenten må punge ut med erstatninger. Ulykker forårsaket av at bilen har rullet rundt, skal ha krevd så mye som 200 liv, og ført til 700 alvorlige ulykker. Bilen var i mange år også utstyrt med Firestone-dekk som ble regnet som årsak til mange ulykker.

Erstatningssummen Ford nå har blitt dømt til å betale, er for øvrig den niende største for en bilprodusent i USA.

LES OGSÅ: SUV-ene kjører mye oftere av veien