Fiat Panda er Norges billigste firehjulstrekker   med god margin. Her får du en ganske sjarmerende småbil med god framkommelighet.
Fiat Panda er Norges billigste firehjulstrekker med god margin. Her får du en ganske sjarmerende småbil med god framkommelighet.

Fiat Panda: Norges billigste firehjulstrekker kan være et smart kjøp

Her får du mye bil for pengene.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei!

Vi skal kjøpe en ny bil nummer to nå og den bør ha firehjulstrekk, ettersom vi bor innerst og øverst i en vei som ikke blir altfor godt brøytet på vinteren. Har i tillegg en sving opp til huset som gjør det umulig å ha særlig fart. Både jeg og kona har sklidd nedover bakken noen ganger de siste årene, det er ikke noen god følelse!

SUV er uaktuelt, det er kona som primært skal bruke denne bilen og hun vil ha en mindre og mer oversiktlig bil. Nybil frister, fordi vi da får garanti på den. Nå har vi sett på Fiat Panda som er Norges billigste med 4x4. Er det at den er Norges billigste noe som gjør at vi bør være skeptisk/forsiktig? Har null erfaring med Fiat, men ryktet er jo ikke akkurat det beste ... Hva er din mening?


Benny svarer:

Hei sann! Skjønner godt at det frister med 4x4 når dere bor slik til. Firehjulstrekk er virkelig fantastisk i slike tilfeller. De fleste av oss klarer oss nok veldig bra med tohjulstrekk i de aller fleste tilfeller. Men hvis du omtrent må stoppe opp i en bratt bakke og så ta løs igjen – da er firehjulstrekk gull verdt på de glatteste dagene.

Fiat Panda ble lansert til 199.900 kroner tidligere i år og er dermed Norges billigste firehjulstrekker. Det blir nok litt dyrere før du har den registrert og hjemme på gårdsplassen, men veldig mye mer bør det ikke være snakk om.

Dette er en veldig kurant småbil, i alle fall så lenge den primært skal brukes til småkjøring. Plassen er imponerende god, de ytre målene tatt i betraktning. Og du kommer deg altså både opp og fram på vinteren – i alle fall så lenge brøytekantene ikke blir altfor høye.

Fiat har utstyrt den med en sekstrinns manuell girkasse, der førstegiret er ekstra lavt. Det gjør en øvelse som bakkestart litt ekstra enkel.

Den er også hevet litt i forhold til standard Panda, det er faktisk ganske viktig under vinterkjøring på dårlig brøytede veier. Med firehjulstrekk får du veldig bra framkommelighet, men det hjelper ikke hvis snøen er så høy at det pakker seg under bilen. Da blir du fort stående uansett.

Flytter grenser: Les mer om Panda 4x4 her:


Lite å velge mellom

Det er helt riktig at Fiat har et litt frynsete rykte her i Norge og det har sannelig vært vanskelig å bli kvitt. Men jeg ville ikke vært redd for å kjøpe en ny Fiat i 2013. Det har skjedd mye med kvaliteten de siste tiårene. Nå får du også fem års garanti på den, dermed bør du kunne ha flere år med svært forutsigbart bilhold uansett.

Annenhåndsverdi har også vært et stort minus hos Fiat. Akkurat denne modellen tror jeg er tryggere, nettopp fordi småbil med 4x4 er noe mange ønsker seg på bruktmarkedet.

Jeg ville derfor ikke vært skeptisk til å kjøpe denne bilen. Det at den er Norges billigste gjør jo også at den er svært overkommelig å kjøpe. Med denne nyprisen blir verditapet kronemessig heller ikke noe som jeg tror dere trenger å frykte.

Det er sannelig ikke mye å velge mellom av mindre biler med firehjulstrekk, her har SUV-ene og crossoverne tatt over det aller meste av markedet.

Men alternativt kan du naturligvis se på to-tre år gamle varianter av biler som VW Golf og Skoda Octavia, eventuelt noe fra Suzuki og Subaru. Men da blir det bruktbil – og ikke like god garanti.

Lykke til med valget!


Fiat Panda er imponerende rommelig inni i forhold til de ytre målene. I 4x4-versjonen er den også hevet litt i forhold til standard Panda.
Fiat Panda er imponerende rommelig inni i forhold til de ytre målene. I 4x4-versjonen er den også hevet litt i forhold til standard Panda.


Disse SUV-eierne er mest fornøyd – les mer her:

Stort arkivDu kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Vi har testet den store familiedrømmen


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: