Hvilken farge du velger på bilen kan ha mye å si den dagen du skal selge den igjen. Audi A2 er en av modellene som har kommet i ganske så friske farger.
Hvilken farge du velger på bilen kan ha mye å si den dagen du skal selge den igjen. Audi A2 er en av modellene som har kommet i ganske så friske farger.

Feil farge kan koste deg flere titusener

Og valget må du gjøre når du kjøper bilen.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg har lest noen ganger at dere skriver at det er viktig å velge "riktig" farge når man kjøper bil, i forhold til verditapet på den.

Hva mener dere egentlig med det, finnes det noen klar definisjon på dette eller skal man stole på bilselgerne og hva de råder en til her? Litt rådvill hilsen fra Tore.

Benny svarer:

Hei Tore. Jeg kan skjønne at dette med "riktig farge" sikkert kan høres litt kryptisk ut og det finnes nok heller ikke noen klar definisjon eller fasit her. Det varierer også fra merke til merke og fra bil til bil.

Men noen generelle regler har vi på området.

Sjeldne eller sære farger er sjelden bra for annenhåndsverdien. Det hjelper ikke om du selv synes det er veldig stilig. Hvis flertallet av bilkjøperne mener det motsatte, gjør det at bilen din blir mindre aktuell for dem. Lavere etterspørsel betyr som regel også lavere pris.

Det er litt kjedelig å måtte si det, men riktige farger betyr veldig ofte farger mange liker – og mange velger. Sånn sett er det tryggeste å følge strømmen, og det er naturlig en veldig god grunn til at veldig mange biler i det norske markedet er sorte, hvite eller grå.

Tryggest – men naturligvis også ganske kjedelig. Det er ikke gøy når nesten alle velger det samme!

Men skal du tenke mest mulig fornuftig og også ta høyde for verditapet når du velger nybil – da kjøper du et merke og en modell som selger bra og som det dermed er gode muligheter for at mange vil ha som bruktbil om noen år. Populære nybiler er nesten uten unntak også populære bruktbiler. Dernest velger du en farge som også er "safe".

LES OGSÅ: Du kan spare mye på å importere drømmebilen


Gult er ikke så kult

Her vil nok en bilselger i svært mange tilfeller kunne gi deg gode råd. Unntaket må være hvis de har en ukurant "overligger" stående som de veldig gjerne vil bli kvitt ... Da er rådgivningen kanskje plutselig ikke helt objektiv likevel ...

Jeg har sett mange eksempler på biler i spesielle farger som har blitt stående og stående – og til slutt blitt solgt mye rimeligere enn tilsvarende biler i mer vanlige farger. Et eksempel er gule biler. De gjør seg på bilder og mange superbiler er lekre i gult.

Men enten det er en Mini eller en Saab cabriolet – på bruktmarkedet er det et klart handikap hvis de er gule.

Det er nok også sånn at jo mer bevisst bilvalget er – jo mer har ting som farge å si. De tyske premiummerkene er nok ekstra sårbare. Skal du bare ha en grei bil som tar deg fra A-Å er fargen neppe like viktig.

Litt dyrere SUV-er er også eksempler på biler der det meste må være riktig, enten det er farge eller utstyr. Er det noe som skurrer her, vil det veldig fort å gå ut over prisen.

Da snakker vi fort flere titusener og jeg har hørt om eksempler der det faktisk har lønnet seg å få omlakkert bilen, så ille kan det være.

Håper dette oppklarte litt!

Ny farge på bilen? Det blir fort veldig dyrt

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Husker du denne raringen?

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: