Feil drivstoff på tanken kan koste deg dyrt

Fylt diesel på bensinbil? Les hva du må gjøre da.

Feil drivstoff på bilen kan bli dyrt   fryktelig dyrt. (Foto: Scanpix)
Feil drivstoff på bilen kan bli dyrt fryktelig dyrt. (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei har et spørsmål rundt å fylle feil drivstoff på en bil. En kollega av meg fylte diesel på bensinbilen sin, men oppdaget det heldigvis før han rakk å kjøre av gårde. Han er ikke medlem noen steder så måtte betale nesten en tusenlapp for å få fraktet bilen til verksted og der ble det 1900 kroner ekstra for å få tøm og renset og skiftet et filter eller hva det var.

Hele sulamitten kostet han altså nesten 3000 kroner. Jeg mener at dette må være noe kan man kan fikse selv hvis man bare vet hva man skal gjøre, har du en oppskrift?

Benny svarer:

Huff ja, det er veldig fort gjort. Venter vel egentlig på at jeg selv står der med "verdens lengste nese" en dag. Særlig når man som meg stadig kjører nye biler og veksler mellom bensin og diesel.

En fattig trøst er at din kollega verken er den første eller siste som gjør dette. Det er ganske vanlig.

Diesel på en bensinbil er ikke fullt så "krise" som bensin på en dieselbil. Om man kommer i skade for det sistnevnte og i tillegg ikke oppdager det og starter opp, kan det virkelig bli dyrt på biler med moderne dieselbiler med common-rail-system.

Nå skal man heller ikke kjøre dieselbiler på bensin – absolutt ikke, men om man kommer i skade for å starte, så er i alle fall sjansen for at det går bra (jo da – bilen fusker og stopper ...) mye større.

Nå synes jeg at 3000 kroner for å få rettet opp i denne flausen tross alt ikke er så ille. Det finnes mange av de som har opplevd tigangeren etter feilfylling!

LES OGSÅ: – Blir bilene bare dårligere og dårligere?

Tanken må tømmes

Om flausen er et faktum – som hos din kollega – så er oppskriften som følger: Ikke start opp bilen. Få tømt tanken – helt. Fyll på nytt og riktig drivstoff. Har du kommet i skade for å starte bilen, så bytt bensinfilter også.

Ganske enkelt med andre ord. Utfordringen er dette med å få tømt tanken. Her kommer det helt an på hva slags biltype vi snakker om. Noen biler, som regel litt eldre, har ofte tappeplugg i bunn av tanken. Da er det bare å skru ut denne og la den renne seg tom.

På moderne biler med plasttank, er dette ikke så veldig vanlig, dessverre. Men ofte er det en luke under baksetet eller i bagasjerommet, der hvor man kommer til tankarmatur og bensinpumpe. Disse må demonteres og så kan man komme til og få lenset / pumpet ut drivstoffet.

Av og til må hele bensintanken demonteres for å kunne tømmes. Dette kan faktisk være litt jobb. Ofte må både eksosanlegg og håndbrekkwire demonteres for å komme til – slik at man får senket tanken ned for så å få tømt den. Dette er altså ingen jobb som man bare fikser ved fortauskanten ...

Vi får prøve å ta lærdom av andres feil og beholde fokus når vi skal tanke. Dobbeltsjekke at det er riktig fyllepistol vi står med i hånda og kanskje ikke kjefte på unger eller snakke i mobilen når vi driver med dette.

LES OGSÅ: Bilen din bruker mye mer enn den skal

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

LES OGSÅ: Slik får du ned drivstoff-forbruket