Feil drivstoff på bilen kan bli dyrt   fryktelig dyrt. (Foto: Scanpix)
Feil drivstoff på bilen kan bli dyrt fryktelig dyrt. (Foto: Scanpix)

Feil drivstoff kan koste deg en liten formue

Her gjelder det å passe på når du er på bensinstasjonen.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Satt og diskuterte litt i dag om det som kan skje hvis man fyller feil drivstoff på bilen. Stemmer det at det er verre å fylle bensin på en dieselbil enn det motsatte?

Hvor dyrt tror du dette kan bli hvis man er maksimalt uheldig? Har hørt mange skrekkhistorier og vandrehistorier på dette, men aldri helt fått "fasiten".

Benny svarer:

Hei du! Ja, det er langt "bedre" å fylle diesel på en bensinbil. Det vil si – da holder det gjerne å bare få tappet ut av tanken og fylle på med bensin. Det er heller ikke krise om du starter bilen, i alle fall ikke i de fleste tilfeller.

Hvis du derimot har fylt bensin på en dieselbil, kan det bli både problemer og store kostnader. Hvis du ikke har rukket å starte motoren ennå, gjelder det å tappe ut all bensinen, helst få skyllet tanken – og gjerne bytte dieselfilteret. Da er du på den sikre siden.

Men hvis du har rukket å starte bilen og fått bensinen inn i systemet – det er da det virkelig kan bli dyrt. På en moderne common rail-dieselmotor risikerer du at dieselpumpa skjærer seg. Det i seg selv er mange tusenlapper. Du risikerer også å måtte skifte rør og dyser og hele sulamitten.

Her går verkstedtimene fort. Jeg har hørt skrekkeksempler om folk som har endt opp med en regning på 100.000 kroner for dette. Bare fordi de i et øyeblikks uoppmerksomhet har kommet til å fylle feil drivstoff.

Jeg som tester mange biler og ofte veksler mellom bensin- og dieselbiler, har mange ganger tenkt at det absolutt kan skje meg også. Så langt har det imidlertid gått bra. Bank i bordet for det!

LES OGSÅ: Nå kjøper vi færre dieselbiler


Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Topp 10 varebil – dette er de aller beste

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: