Får «Tesla-rekkevidde» – til langt lavere pris

Nye Kia e-Soul lanseres veldig snart.

Nye Kia e-Soul har fått større batteri og byr nå på skikkelig rekkevidde.
Nye Kia e-Soul har fått større batteri og byr nå på skikkelig rekkevidde.

Elbil-nyhetene kommer tett om dagen. Helt sikkert mye på grunn av neste ukes store bilmesse i Geneve, hvor mange skal vise fram bilene "live".

Nå er det Kia som viser fram sin andre generasjon av elbil-suksessen Soul. En bil som Norge har solgt så godt at den norske importøren har slitt med å kunne møte etterspørselen.

Men her er den altså – andre generasjon – av Soul EV, eller e-Soul som den nå blir hetende.

Den kommer med to batteripakker, 64 kWt og 39,2 kWt. De nye batteriene har 25 prosent høyere energitetthet enn på utgående modell. Med det største batteriet klarer nye e-Soul inntil 452 kilometer på en lading, målt etter den nye WLTP-standarden. Ladesystemet er CCS, og bilen kan lades fra 20 til 80 prosent på 42 minutter, ved hjelp av en 100 kW DC hurtiglader.

Boks-designet på Kia e-Soul kjenner vi igjen fra tidligere.
Boks-designet på Kia e-Soul kjenner vi igjen fra tidligere.

Større og raskere

Den kraftigste elmotoren i e-Soul har 204 hk / 150 kW, og et dreiemoment på 395 Nm – en økning på 39 prosent fra utgående modell. 0-100 gjøres unna på 7,6 sekunder. Forventet gjennomsnittlig forbruk er 157 Wh/km på landeveiskjøring og 109 Wh/km for bykjøring.

Den minste batteripakken kombineres med en motor på 136 hk / 100 kW, og et dreiemoment på 395 Nm. Rekkevidden blir her inntil 277 kilometer.

Kia lover god innvendig plass og en lastekapasitet på 315 liter, 1.339 liter med baksetene nedlagt.

Tesla eller Kia - hva bør jeg kjøpe

Dette er interiøret fra prototypen og det er inspirert av musikk.
Dette er interiøret fra prototypen og det er inspirert av musikk.

Fargerik

Nye e-Soul er 55 mm lenger enn forrige modell, og eksteriøret er helt nytt samtidig som det ikoniske designet og lekne uttrykket fra tidligere generasjoner er bevart. Det urbane crossover-designet er forbedret med nye LED-hovedlys, og nye LED-tåkelys erstatter de rundere lampene som var der tidligere. Ladeporten er plassert bak en luke i front.

Bakfra er e-Soul lett gjenkjennelig med den tøffe lysrammen i LED. Panelet på bakluken er innrammet av sort lakk, og har fått en rundere og mer moderne form. Nye e-Soul fås i syv forskjellige farger og syv to-tonekombinasjoner.

Interiør inspirert av musikk

Kvaliteten i interiøret skal være betraktelig hevet. Bilens røtter og inspirasjon er hentet fra musikk, og interiøret er inspirert av å visualisere lyd. Skal vi gjette på at det er soul?

Signaturhøyttaleren i dashbordet videreføres fra forrige generasjon, og man kan velge en lyspakke som kobles til musikken som spilles; stemningslys fra dørpanelene kan tilpasses i åtte ulike farger og seks ulike temaer og pulserer i takt med musikken.

Nye e-Soul leveres standard med oppvarmede seter foran og varme i rattet. Annet tilgjengelig utstyr er ventilerte seter, trådløs lader for telefon. Harman Kardon lydanlegg og head-up display som viser relevant kjøreinformasjon.

Uten én ting hadde ikke så mange brydd seg om denne

Nye e-Soul har blitt lengre og byr dermed på større plass.
Nye e-Soul har blitt lengre og byr dermed på større plass.

Bestill nå – få bil i april

– Det er veldig gøy å lansere nok en elbil med tøff design og god rekkevidde. Soul Electric har vært en av våre bestselgere siden den ble lansert høsten 2014, og det er stor interesse for nye e-Soul, sier Irene Solstad som er sjef for Kia hos Bertel O. Steen AS.

– Nye e-Soul vises på bilmessen i Genève 5. mars. Dagen før åpner vi for reservasjon av bilen her i Norge. Vi vil få de første bilene i butikk i løpet av april og de første kundene vil få bil i løpet av sommeren, forklarer Solstad videre.

Elektrifiserte modeller sto for én åttendedel av alle biler Kia solgt i Europa i 2018. I 2017 var tallet én av ti. Nye e-Soul vil kun lanseres i elektrisk versjon på det europeiske markedet.

Les også: De har fått en av Norges første Kia e-Niro

Video: Denne elbilen fra Kia er allerede på plass