Familiebilen taper seg en tusenlapp - hver uke

Les hvorfor det er kostbart å kjøpe ny og fin bil.

Illustrasjonsbilde: Nyere, vanlige familiebiler koster deg fort ca 1000 kroner uka   bare i avskrivning. Så kommer alt det andre i tillegg.
Illustrasjonsbilde: Nyere, vanlige familiebiler koster deg fort ca 1000 kroner uka bare i avskrivning. Så kommer alt det andre i tillegg.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Vi er et voksent ektepar som nå lurer på om vi nå endelig skal ta oss råd til å kjøpe en skikkelig bil, da vi bestandig har kjørt litt eldre modeller.

Bilen vi har sett på er en ett går gammel brukt Volvo XC70. Mitt spørsmål til deg er: Hvor mye må vi regne med i årlig verditap på denne? Og hvilke årlige kostnader bør vi regne med "all inclusive"? Hilsen Trønder

Benny svarer:

Heisann!

Ja hvis dere er godt voksne og bare har kjørt gamle biler, så støtter jeg dere i å skaffe en nyere - og det du kaller skikkelig bil - for det er en XC70. Å ha en god bil gir en god følelse!

Men medaljen har - som jeg skjønner du allerede har tenkt på - en bakside. Det koster penger. Ganske mange penger også... Det gjelder ikke bare Volvoen - men de fleste biler i denne prisklassen.

Ved å kjøpe en ett år gammel bil, styrer du elegant unna den verste avskivningen det første året. Men du slipper allikevel ikke helt unna. En såpass dyr bil som dette (jeg antar en pris på ca 500 000,- for en ett år gammel XC70) så må du nok regne med 50 000 kroner i året - eller for å si det på en annen måte, en 1000-lapp i uka - i avskrivning de neste to til tre årene, forutsatt normal kjørelengde...

I tillegg kommer drivstoff, vedlikehold, forsikring, årsavgift etc, etc. så er du fort oppe i mellom 80.000 og 90.000 kroner i året.

Del med Facebook-vennene dine

Jeg setter opp et litt enkelt regnestykke som ser slik ut:

Avskrivning: 50 000,-

Drivstoff: 15 000,-

Forsikring : 7.500,-

Service / vedlikehold: 10 000,-

Årsavgift: 2 500,-

----------------------------------------------

Sum : 85 000,-

Må du ta lån, kommer i tillegg finansieringskostnader som renter, gebyrer etc. - da passerer du kjapt 100.000 kroner i året for en anstendig og fin familiebil.

Dette blir litt generelle og grove anslag, da jeg ikke vet hva du må betale i forsikring, hvordan bilen ligger an i forhold til service og hvor langt du kjører i året osv. Allikevel så tror jeg dette er forsiktige anslag og at det fort kan koste deg enda mer.

Så - ja det koster absolutt penger ha en fin, ny bil. Om det er verdt det eller ei - må hver og en finne ut av!

Ønsker deg lykke til.

Les også: Luksus-Volvoen har blitt veteran!

Del med Facebook-vennene dine


Les også: Slik unngår du flatt batteri i vinterkulda

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Prut til selgeren blir sint!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: