Euro NCAP kollisjonssikkerhet: Slik finner du ut hvor sikker bilen din er

Svaret er bare noen klikk unna.

Slik så det ut da Euro NCAP krasjtestet 2004 årgangen av VW Golf.
Slik så det ut da Euro NCAP krasjtestet 2004 årgangen av VW Golf.

Kollisjonssikkerhet er en viktig faktor for mange av oss når vi skal bytte bil. Heldigvis har dette også blitt viktigere og viktigere for bilfabrikantene når de utvikler nye bilmodeller.

Tidligere var det slik at noen få merker hadde mye mer fokus på dette enn de andre, blant dem Volvo og Mercedes. Men særlig de siste 15 årene har dette blitt noe alle må ha et bevisst forhold til. Rett og slett fordi kundene krever det.

Opprettelsen av kollisjonstest-instituttet Euro NCAP har hatt stor betydning. Siden 1997 har de drevet utstrakt forskning på kollisjonssikkerheten hos de ulike bilmodellene. Hvordan? Jo, ved å utsette bilene for den mest realistiske testen som finnes. En helt reell krasj.

Behandles likt

– Vi regner ofte rundt år 2000 for å være et lite vannskille når det gjelder kollisjonssikkerhet. Og her er Euro NCAP helt klart en viktig faktor. De hadde holdt på noen år – og bilprodusentene som hang etter, fikk nå øynene opp for at dårlig kollisjonssikkerhet var en kilde til mye dårlig PR og dermed svakere salg, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Kan vi stole på resultatene her?

– Helt klart! Alle biler blir jo behandlet likt. Det har vært noen eksempler opp gjennom årene der bilprodusenter som har kommet dårlig ut, har forsøkt å angripe selve testen og Euro NCAP. Men det blir etter min mening ganske så meningsløst. Testen har da også for lengst blitt bransjestandarden, det blir med rette sagt at mange utvikler bilene med tanke på å få toppscore i Euro NCAP. Og da har man absolutt oppnådd noe, sier Benny.

– Her blir bilene testet i en rekke kategorier, og Euro NCAP har flere ganger utvidet antallet test-kriterier. Antallet stjerner er derfor ikke nødvendigvis direkte sammenlignbart, men de gir uansett en veldig god pekepinn.

LES OGSÅ: Dette er de sikreste nybilene

Flere generasjoner bakover

Euro NCAP kunngjør testresultater flere ganger i året, men du kan også søke bakover på eldre modeller på deres hjemmeside, www.euroncap.com.

Ett eksempel: VW Golf er i dag Norges mest solgte nybil og test-resultatene for modellen som kom i 2009 finner du selvfølgelig i Euro NCAPs base. Men visste du at resultatene for to tidligere Golf-generasjoner også ligger der? Det gjør de.

Eldre Golf er ikke sikkert – les mer her:

Denne oversikten får du opp hvis du søker på VW Golf hos Euro NCAP.
Denne oversikten får du opp hvis du søker på VW Golf hos Euro NCAP.

Klikk her for å komme til søkeskjemaet hos Euro NCAP

Anbefaler en sjekk

– Dette er et kjempebra hjelpemiddel for alle som er på bruktbiljakt og vil vite hvor sikker bilen de ser på er.

- Du kan også enkelt lage din egen sammenligningsliste – og kjapt se hvordan flere biler kommer ut i forhold til hverandre. Euro NCAP har ikke absolutt alle bilmodeller i basen sin, men de har etter hvert en omfattende oversikt. Jeg anbefaler absolutt en sjekk innom her før man bestemmer seg for bil, avslutter Benny.

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Ny SUV slaktes i krasjtesten