Euro NCAP: Familiebil skuffer stort i krasjtest

Fire nye biler testet – to av dem gjør det dårlig.

Slik ser det ut når Nissan Evalia testes hos Euro NCAP. Resultatet på tre stjerner er absolutt ikke imponerende. (Foto: Euro NCAP)
Slik ser det ut når Nissan Evalia testes hos Euro NCAP. Resultatet på tre stjerner er absolutt ikke imponerende. (Foto: Euro NCAP)

Det europeiske krasjtest-instituttet Euro NCAP har blitt nærmest fasiten på kollisjonstester.

Nå har de kjørt fire nye biler gjennom sitt omfattende testprogram. Og der de aller fleste nye biler nå oppnår toppscore og fem stjerner, er det denne gangen to biler som skuffer og får lavere score.

Neppe jubel

De fire bilene er Nissan Evalia, Dacia Sandero, Renault Captur og Chevrolet Trax.

Renault og Chevrolet kan glede seg over at deres modeller fikk fem stjerner. Hos Nissan og Dacia er det neppe jubel etter at resultatene ble offentliggjort.

LES OGSÅ: Mercedes skuffer i krasjtest

Bare tre stjerner

Verst går det med Nissan Evalia som bare får tre stjerner.

Det er en svært lite hyggelig score for en bil som attpåtil er som skreddersydd for familier med mange barn. Evalia selges blant annet som sjuseter – og er et typisk valg for barnefamilier som trenger mye plass til rimelig pris.

LES OGSÅ: Stor bil er tryggest når det smellerBasert på varebil

– Årsaken til det dårlige resultatet er nok dessverre ganske opplagt. Evalia er basert på varebilen Nissan NV200 – og varebiler har generelt dårligere passiv sikkerhet enn personbiler, sier Brooms bilekspert Benny Christensen som har sett nærmere på tallene.

– Likevel er det trist at ikke Nissan tar sikkerheten mer på alvor når de bygger den om til personbil. Dette er en skikkelig ripe i lakken – og ikke akkurat noe godt salgsargument for denne bilen, sier Benny.

Bare en varebil har fått fem stjerner – les hvilken her:

Bedre for Dacia

Sandero er en småbil fra lavpris-produsenten Dacia og den ender altså på fire stjerner.

Dacia har også tidligere hatt problemer med å få toppscore hos Euro NCAP. SUV-en Duster oppnådde for eksempel bare tre stjerner. Med Sandero går det litt bedre.

Den scorer ganske bra på beskyttelse av både voksne og barn i baksetet – men gjør det dårlig på fotgjengerbeskyttelse og sikkerhetsutstyr.


Søstermodell innfrir

Renault Captur og Chevrolet Trax er begge kompakte crossovere. Renault har vært kjent for svært bra kollisjonssikkerhet i mange år og noe annet enn fem stjerner her ville virkelig vært krise for Renault.

Chevrolet Trax er søstermodellen til Opel Mokka. Opelen har allerede fått fem stjerner og scoret svært høyt i alle kategorier. Det er derfor ingen overraskelse at også Trax får toppscore.

Klikk her for å sjekke hvor sikker din bil er: