Elbilen BMW i3 er en av flere modeller som må finne seg i å få 'bare' fire av fem stjerner i Euro NCAPs siste testrunde. Dermed blir den slått av hovedkonkurrenten her i Norge, nemlig Nissan Leaf.
Elbilen BMW i3 er en av flere modeller som må finne seg i å få "bare" fire av fem stjerner i Euro NCAPs siste testrunde. Dermed blir den slått av hovedkonkurrenten her i Norge, nemlig Nissan Leaf.

Euro NCAP: 5 biler skuffer i krasjtest

BMWs elbil blant de som ikke får full pott.

Det europeiske krasjtestinstituttet Euro NCAP har blitt nærmest fasiten på kollisjonstester.

Nå har de kjørt 11 nye biler gjennom sitt omfattende testprogram. Og der de aller fleste nye biler nå oppnår toppscore og fem stjerner, er det denne gangen hele fem biler som skuffer og får lavere score.

Blant dem er BMWs nye storselger, elbilen i3.

BMW i3 er alt blitt en suksess i Norge - og foreløpig er det flere kunder enn det er tilgjengelige biler. Og nå er det en større elektrisk BMW på gang - i5.
BMW i3 er alt blitt en suksess i Norge - og foreløpig er det flere kunder enn det er tilgjengelige biler. Og nå er det en større elektrisk BMW på gang - i5.

Klikk her for å sjekke hvor sikker din bil er:

Skuffende

Interessen for i3 er som ventet skyhøy i Norge. BMW forventer å selge over 1000 biler i 2014.

Men at bilen ikke får full score i Euro NCAPs tester, er et skudd for baugen. Det betyr blant annet at hovedkonkurrenten, Nissan Leaf, er bedre på sikkerhet. Den får nemlig full score, og fem poeng, i testen.

Det er på området fotgjengersikkerhet og assistentsystemer at BMW i3 faller igjennom. Her får tyskerne bare henholdsvis 57 og 55 prosent, mens Nissan Leaf har 65 og 84 prosent.

i3 får blant annet trekk for å mangle varsling for sikkerhetsbelte i baksetet og at panseret er dårlig på beskyttelse av fotgjengere ved påkjørsel.

Nissan Leaf ble det store gjennombruddet for elbiler i Norge. Den er også en av Norges mest solgte biler så langt i 2014.
Nissan Leaf ble det store gjennombruddet for elbiler i Norge. Den er også en av Norges mest solgte biler så langt i 2014.

LES OGSÅ: Mercedes skuffer i krasjtest

Flere som ikke får toppscore

Og BMW er altså ikke de eneste som sliter i den siste runden med krasjtester.

Fords lille EcoSport, Mercedes Citan og Nissan Note må også finne seg i å få bare fire av fem stjerner.

Citan er for øvrig testet på nytt, etter en skuffende runde sist gang. Og selv om den nå fikk bedret resultat fra tre til fire stjerner, har den altså fortsatt ikke full score.

LES OGSÅ: Stor bil er tryggest når det smeller

Aktuelle modeller med full score


Men det finnes de som har klart seg velberget gjennom de harde testregimet også. Ford Tourneo, Infiniti Q50, Nissan Note, Maserati Gibli og VW T5 er blant disse.

I samme kategori finner vi også noen biler som er høyaktuelle i Norge akkurat nå:

Mazda 3: Den nyeste kompaktmodellen til Mazda, som nå lanseres for fullt.

Mitsubishi Outlander PHEV: Svært spennende modell og verdens første ladbare hybrid-SUV.

Peugeot 308: Ny og spennende konkurrent i Golf-klassen – med gunstige priser og bra utstyrsnivå.

Peugeot 308.
Peugeot 308.

Bare en varebil har fått fem stjerner – les hvilken her: