Ett år siden Saab ble slått konkurs

En av de mest omfattende konkursene i Sverige, les hvor mange som har fått ny jobb.

Dette bildet ble tatt før jul i fjor, da det ble kjent at de Saab ansatte ikke hadde fått julelønnen i tide. Kort tid etter ble selskapet slått konkurs.  (Foto: Scanpix)
Dette bildet ble tatt før jul i fjor, da det ble kjent at de Saab ansatte ikke hadde fått julelønnen i tide. Kort tid etter ble selskapet slått konkurs. (Foto: Scanpix)

I dag er det nøyaktig ett år siden Saab-sjefen Victor Muller innkalte til pressekonferanse og kom med en nyhet som mange sant å si hadde ventet på lenge: Saab slo seg selv konkurs.

Alle forsøkene på å redde merket hadde strandet, nå var det ingen annen utvei enn skifteretten.

Ventet på lønningene

Drøyt 3000 ansatte mistet jobben like før jul. Da hadde de også ventet mer enn en måned på lønningene sine. De siste månedene var lønningene flere ganger forsinket.

Muller og hans folk i Saab-ledelsen gjorde det ene krumspringet etter det andre for å få inn penger og klarte å holde Saab-skuta flytende overraskende lenge.

LES OGSÅ: Denne bilen er Norgesmester i verditap

Seigpining

I ettertid er det imidlertid lett å se at det hele i praksis bare var en seigpining. Samlebåndene på Saab-fabrikken i Trollhättan stoppet for siste gang i april. Da hadde flere underleverandører stoppet levering av deler, fordi de ikke hadde fått betalt.

"En av de mest omfattende konkursene noensinne i Sverige" ble Saab-konkursen kalt. Ikke minst fryktet man at mange av de Saab-ansatte nå ville bli langtidsledige.

2100 fått ny jobb

Ett år etter viser det seg at det har gått overraskende bra med de fleste som mistet jobbene sine.

Tall fra den svenske Arbetsförmedlingen viser at over 70 prosent, drøyt 2100 personer, som tidligere jobbet for Saab har fått seg ny jobb.

Andelen uten jobb er for øvrig større for dem som jobbet i produksjonen enn i administrasjonen.

LES OGSÅ: – De tok livet av Saab – med fullt overlegg

Flest arbeidsledige

Men Saab-konkursen skapte naturligvis også ringvirkninger for hele lokalsamfunnet rundt.

Trollhättan har i dag en arbeidsledighet på 16,1 prosent, dermed er dette den svenske kommunen som har høyest arbeidsledighet.

LES OGSÅ: 200 hestekrefter og mye luksus – til lavpris

Kreve tilbake penger

Så langt har konkursforvalterne lagt ned hele 28.800 timer i granskning og gjennomgang av boet. Det har kommet påstander om at ikke alt gikk riktig for seg i tiden før konkursen.

Konkursforvalterne vil blant annet kreve tilbake 290 millioner svenske kroner fra underleverandører. Også eks-sjef Victor Muller skal ha mottatt krav om tilbakebetaling av midler.

Si din mening i kommentarfeltet under: Savner du Saab?

LES OGSÅ: Se hva de aller siste Saabene gikk for på auksjon