ESP bryter
ESP bryter

ESP: Denne bør du ha i bilen din

Noe av det aller viktigste som har skjedd på bilfronten.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny.

Vi ser nå etter en brukt bil til familien. Jeg kom over en Broom-sak på nettet hvor du tydelig anbefaler ESP. Men verken jeg eller mannen min vet hva dette egentlig er – og hvor viktig det er.

Hadde derfor vært fint om du kunne forklare dette litt nærmere. Det er sikkert flere enn oss som lurer.

Beste hilsen Mona.

Benny svarer:

Hei Mona!

ESP er absolutt noe jeg anbefaler. Jeg vurderer det som noe av det aller viktigste som har skjedd på bilfronten når vi snakker om sikkerhet – sammen med ABS-bremser og airbag.

Det begynner i moderne biler å bli flust med forkortelser på tre bokstaver, så jeg skjønner at menigmann ikke klarer å henge helt med på alt sammen.

ESP er veldig kort fortalt et elektronisk system som automatisk retter opp igjen bilen om den skulle få en skrens eller sladd. Det er derfor et høyaktuelt utstyr for årstiden vi nå er inne i.

Systemet kan rett og slett redde liv.

 ESP-systemet hjelper til med å holde bilen på veien og er med det ekstra aktuelt med tanke på årstiden vi går inn i.  (Foto: Renault)
ESP-systemet hjelper til med å holde bilen på veien og er med det ekstra aktuelt med tanke på årstiden vi går inn i. (Foto: Renault)

(klikk på bildet for høyere oppløsning)

Etter hvert har dette blitt standardutstyr på flere og flere biler. Først kom det på de dyre og store, men har nå blitt veldig vanlig på de litt mindre og billigere bilene også.

På alminnelige familiebiler gjorde systemet sin inntog gradvis fra ca. 2004 og utover. Det tyske var først og så japanske og koreanske kort tid etter. Det vil si at veldig mange nyere bruktbiler har dette som standard. Men det er en såpass viktig sikkerhetsfaktor at om man er det minste i tvil – så sjekk det ut.

Denne enkle skissen viser hvilke komponenter et ESP-system består av.
Denne enkle skissen viser hvilke komponenter et ESP-system består av.

(klikk på bildet for høyere oppløsning)

ESP består av sensorer som overvåker bilen og som sender "data" til en hjerne som ta affære om noe er unormalt. Det skjer ved hjelp av ABS-bremsesystemet som bremser ned enkelthjul og dermed hindre at en skrens kan utvikle seg. Noen systemer reduserer også motorkraften inntil faren er over og samarbeider med antispinnsystemet.

Alt sammen skjer lynrask og mange ganger vil ikke føreren engang oppdage at systemet har vært i drift.

Til å begynne med kunne ofte systemene skrues av ved hjelp av en bryter. Dette blir mer og mer uvanlig. I stedet kan man kan redusere effektiviteten – gjøre systemet tregere – uten at det kobles helt ut.

ABS: Dette har gjort bilkjøringen mye tryggere


Stort arkivDu kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Husker du denne raringen?

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: