- Er vi miljøsvin med skiboks?

Hvor mye øker drivstofforbruket når du kjører rundt med skiboks? Her får du svaret.

En skiboks er ikke bare en skiboks   her er det veldig mye å velge mellom!  (Foto: Skiguard)
En skiboks er ikke bare en skiboks her er det veldig mye å velge mellom! (Foto: Skiguard)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Elisabeth spør:

Mannen min og jeg diskuterer en sak som jeg håper du kan hjelpe med. Vi kjører rundt med skiboks på taket av familiebilen hele året. 95 % av tiden er den tom og jeg er redd vi er noen ordentlige miljøsvin når vi gjør det. Bruker ikke bilen veldig mye mer bensin med boks på taket? Det vil i hvertfall jeg mene.

Mannen min bare blåser av det, men jeg tror det har mest med å gjøre at han ikke gidder å montere boksen av og på. Dessuten synes han bilen vår er "råstilig" med skiboks, det har jeg aldri synes. Du som vet alt om bil: Vet du dette også?

Benny svarer:

Hei Elisabeth. Jeg skjønner godt at du lurer på dette. Det er utrolig mange som kjører med skiboks året rundt. Spesielt "statusmerkene", virker som det er litt ekstra status å ha boks på taket!

Vi har faktisk hatt en sak på dette her på broom. Jeg ble litt overrasket over konklusjonen. En tysk undersøkelse viser nemlig at forskjellene er overraskende små på skiboks og ikke skiboks.

En Ford Mondeo diesel økte forbruket med bare 0,026 liter/mil i 100 km/t. Mer konkret: Forbruket økte fra 0,621 til 0,647 liter/mil. På "vanlig" norsk kjøring er det derfor snakk om små variasjoner.

Personlig synes jeg det ekstra vindsuset er mer irriterende. Og rent prinsipielt synes jeg jo at skiboks hører vinteren til. Håper du klarer å overbevise mannen din, selv om bensin(dieselforbruket kanskje ikke er det som avgjør saken.

Les mer om undersøkelsen her.

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Velkommen - og lykke til!

På bruktbiljakt? Sjekk oversikten i Brooms bruktbilguide - klikk her: