Avensis 2003 krasj esc
Avensis 2003 krasj esc

Er nye biler mye sikrere enn gamle?

Se hva Brooms bilekspert svarte under nettmøtet

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Henning fra Haugesund spør:

Vi skal kjøpe "ny" stasjonsvogn som familiebil. Budsjettet er på inntil 120 000 kroner. Jeg kan tenke meg en litt eldre bil som til gjengjeld har mye motor og gjerne er velutstyrt, men kona ivrer for noe mer "fornuftig" og legger veldig stor vekt på sikkerhet, noe jeg jo også selvfølgelig er enig i.

Derfor vil hun at vi skal kjøpe så nytt som mulig. Men er det så enkelt at nyere biler er sikrere enn litt eldre (vi snakker jo ikke veldig gamle biler uansett, bare 8-10 år). Kan du si noe om det er noen "regler " på dette?

Benny svarer:

Hallo Henning. Tommelfingerreglene er at du skal kjøpe så ny bil som mulig når sikkerhet er viktig (og det er det jo for de fleste av oss). Det er ikke slik at det er noe årstall som markerer vannskillet her, men som et utgangspunkt vil jeg si at du bør kjøpe bil fra denne siden av årtusenskiftet.

Her er kollisjonsnormen Euro NCAP en god pekepinn. Her testes alle biler på samme måte og du kan sammenligne direkte.

Det er ikke bare når bilen er registrert som teller. Noen biler som er langt ute i "livsløpet" kan ha "gammeldags" sikkerhetsteknologi. De ulike bilmerkene har vært mer like hverandre de siste årene, men tidligere var det til dels store variasjoner på hvor mye de vektla å gjøre bilene sine kollisjonssikre. Derfor er det smart å sjekke litt før du kjøper.

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen - klikk her:

Velkommen - og lykke til!

På bruktbiljakt? Sjekk oversikten i Brooms bruktbilguide - klikk her: