Er gresset grønnere på VW-siden?

GI DIN STEMME: To splitter nye - og en litt ny Volkswagen.

Fotomontasje: Vidar Gulliksen
Fotomontasje: Vidar Gulliksen

2010 er over - og vi kikker tilbake på hva dette året ga oss av nye biler.

Derfor inviterer vi alle lesere på broom.no til å bli med og kåre den bilen vi i fellesskap synes fortjener tittelen Årets bil 2010.

Nå har du sjansen til å stemme på din favoritt - og samtidig få med deg en liten oppsummering av bilåret 2010

Dagens kandidater: VW Passat, Sharan og Touareg

- Er den egentlig ny?

Ja, vi kjenner at vi begynner å bli lei av det spørsmålet vi også, men det er nå en gang ikke så lett å komme unna. VW vil gjerne ha det til at den nye Passaten er helt ny - vi klarer ikke å være helt enig i det. I praksis mener vi dette er en facelift, en finpuss på en bil som har vært en av VWs største suksesser de siste tiårene.

- Men hva så, tenker kanskje du? Nettopp, det er også et godt spørsmål. For denne Passaten er fortsatt en bra bil og med faceliften har den blitt enda noen små hakk bedre på flere områder.

VW pøser på med nye og avgiftsgunstige motorer. Vi har akkurat testet Passat stasjonsvogn med 1,6-liters diesel på 105 hk. For snaut? Vi siterer fra testen:

Plass og eleganse

VW Passat med 1,6-liters dieselmotor på 105 hk blir ikke av de aller mest sportslige familiestasjonsvognene. Styringen er heller ikke så skarp som på for eksempel Ford Mondeo. Men når det er sagt , er den støysvak, komfortabel og oppleves som veldig stabil og trygg på veien.

Kjøreegenskapene står ikke noe tilbake for biler som koster både 100 og 200 000 kroner mer. Jeg har også en mistanke om at den nye er bedre støyisolert enn den forrige – eller er det bare jeg som begynner å høre dårlig, kanskje?

Passat er fortsatt en av de største stasjonsvognene i klassen. Og det er viktig for denne kundegruppa:

Bakseteplassen er veldig god og bagasjerommet på 603 liter er blant de aller største i klassen. Jeg tror at nettopp denne interiørløsningen med plass, eleganse og kvalitet er en tungtveiende grunn til at så mange barnefamilier går for denne bilen.

Klikk her for å lese hele Passat-testen

Ny storfamiliebil

Sjelden har en bilmodell hatt større behov for å bli avløst enn første generasjon VW Sharan. Både fordi den hadde vært med helt fra 1996, og fordi den gjennom hele livssyklusen slet med et veldig dårlig - og dessverre også ganske velfortjent - rykte.

I fjor kom altså oppfølgeren. Og som vi skriver i testen: ...med den tiden VW har hatt til rådighet med å utvikle denne bilen, bør vi kunne forvente oss en bil som både tar innersvingen på konkurrentene – og flytter noen grenser i denne klassen.

Gjør den det? Ja, så absolutt. Nye Sharan er en prima familiebil. Med høy komfort, mye plass og fine, fleksible løsninger. Her sitter sju personer godt, det samme kan vi ikke si om veldig mange av konkurrentene. Attpåtil er det litt bagasjeplass igjen bak de to bakerste setene, også når de er i bruk.

Prisen er dessverre ganske stiv. Sharan starter på 441 600 kroner i rimeligste utgave. Men det blir fort dyrere. Mye dyrere. Vår testbil med 2-liters TDI og endel utstyr innabords, kom på 563 840 kroner. Da er mange potensielle familiekjøpere forlengst hektet av. Men de som har råd, kan glede seg over en veldig bra bil:

Har VW lyktes med denne bilen? Svaret er ja! Nye Sharan er en super familiebil. En rommelig sjuseter med smarte løsninger, stor grad av fleksibilitet og ikke minst: Høy komfort. Her har passasjerene dine det rett og slett veldig bra, og du som sitter bak rattet har det slett ikke verst du heller!

Klikk her for å lese Sharan-testen:

Luksus-offroader

Første generasjon VW Touareg var et lite kvantesprang for VW. Her gikk "folkemerket" plutselig i krigen mot status-SUV-ene og det gjorde de absolutt på en bra måte. De mer snobbete bilkjøperne rynket nok på nesa og vurderte ikke engang Touareg når de skulle ha ny SUV. Da gjorde det noe dumt, for dette var en veldig kompetent bil på alle måter.

I fjor var det altså klart for oppfølgeren. Touareg og søstermodellen Porsche Cayenne kom i nye utgaver. Touareg har fortsatt en klar prisfordel sammenlignet med Cayenne, men dyrt er det likefullt. Startpris på over 770 000 kroner priser den ut hos de aller fleste norske kundene. Og igjen: Touareg mister nok nesten "automatisk" salg til konkurrenter som blir ansett å ha høyere statusfaktor.

Ser du forbi denslags, får du imidlertid en veldig kompetent SUV. Plassen er god og kjørekomforten står ikke tilbake for de aller beste. Interiøret er kanskje litt for mye "folkevogn", men kvalitetsfølelsen er god.

Designet er neppe egnet til å tiltrekke seg andre enn de som synes det er greit å ha en SUV som absolutt ikke roper høyest. Dette er snilt og pent - og dessverre også litt pregløst.

LES MER: VWs nye status-SUV klar for Norge

Nå kan du gi din stemme til bilen du fortjener å bli Årets bil 2010. Under finner du finalistene:

LES OGSÅ: Dette er bilene jeg gleder meg mest til i 2011