Er dette verdens dyreste ”jernstenger”?

Det minner om landeveisrøveri...

Illustrasjonsbilde.  (Foto: Opel.no)
Illustrasjonsbilde. (Foto: Opel.no)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Kjøpte ny bil i fjor høst og glemte å gå med skistativ til den. Nå har jeg sjekket pris og merkeverkstedet skal ha over 2000 kroner for det!

De påstår også at dette er en originaldel og at jeg ikke kan kjøpe noe annet merke fordi det da ikke vil passe på bilen min. Stemmer det?

Jeg mener at dette nesten er som landeveisrøveri. Det er jo i realiteten bare snakk om to jernstenger med en enkelt festemekanisme nederst. Det kan ikke koste mange tikronere å lage dem???

Benny svarer:

Hei sann! Det er mange ting til bilen som kan virke uforståelig dyrt, dette er nok ikke det verste eksempelet heller.

For å ta det første spørsmålet ditt først. Ja, det kan godt stemme at du her må kjøpe hos merkeforhandleren. Det er nemlig ikke alle biler som har fått utviklet stativer eller bøyler hos andre fabrikkanter, dette har mye med å gjøre med hvor ”vanlig” bilen din.

Ettersom du ikke skriver hvilken bil du har, blir det litt vanskelig å være mer konkret. Et firma som Thule tilbyr lastestativ til veldig mange forskjellige bilmodeller, men noen unntak finnes. Har også vært borti noen problemstillinger med biler som har glasstak. Det kan kreve spesialstativer fordi mange av dem har ”føtter” som hviler på taket, det kan få skumle konsekvenser hvis du bruker feil stativ og det ligger og presser på glasstaket. (Da kan det virkelig bli dyrt...)

Riktig så enkelt som at dette bare er jo jernstenger, er det nok ikke. Men enig: Det er ikke akkurat noen super-avansert konstruksjon heller. Selv om vi tar med kostnader til både utvikling og markedsføring i tillegg til materialkost og arbeid, er det vel ikke tvil om at noen sitter igjen med mye penger underveis i prosessen her.

Mitt råd er å sjekke litt rundt før du tar merkeforhandlerens råd helt for god fisk. Ring til noen av de store bilvarehusene, spør og grav og bruk gjerne også nettet. Det er utrolig hva du kan finne ut hvis du er litt smart med søkeordene på google. Kanskje kan det også være et alternativ å kjøpe fra utlandet, husk bare da å ta med norsk toll i regnestykket.

Lykke til!

Les også: Er metallic-lakk verdt pengene?


Del med Facebook-vennene dine

Rust på bruktbil: Dette er de 20 beste

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Prut til selgeren blir sint!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: