Er dette Norges minst kjørte bruktbil?

Denne er 74 år gammel - og har bare gått 6746 kilometer.

En helt unik bil med en helt unik historie! (Foto: Egill J. Danielsen)
En helt unik bil med en helt unik historie! (Foto: Egill J. Danielsen)

Dro du kjensel på denne overskriften? Ja, det stemmer - jeg har brukt den tidlligere også...

Les den saken her: Den lille Datsunen har kun kjørt 34 000 km - på 33 år!


Det er bestandig skummelt å bruke uttrykk, som først, størst, minst osv. For det finnes nesten bestandig noen som vet om noe som er større, bedre, mindre.

Så også med Jan Kronheim, som er salgsdirektør for Lexus i Bergen. Han sendte meg en mail for en stund siden og sa at jeg ikke bare tok feil - men grundig feil! Jeg føler heldigvis at jeg reddet litt av æren med å sette et spørsmålstegn bak. (klok av skade..)

6 746 km på 74 år

Jan kan fortelle den helt unike historien om det som - kanskje (?) - er norges minst kjørte bruktbil. Dette er en 1937-modell Vauxhall som garantert kun har kjørt 6 746 km. siden den trillet ut fabrikkportene i England en god stund før andre verdenskrig.

Sjekk kilometerstanden! (Foto: Egill J. Danielsen)
Sjekk kilometerstanden! (Foto: Egill J. Danielsen)


Murt inne i en kjeller

Nettopp andre verdenskrig har bidratt til at bilen har gått så lite. I frykt for at bilen skulle bli beslaglagt av tyskerene, ble den nemlig murt inne i en blindkjeller under et hus. Via en hemmelig luke sørget allikevel eieren for at den ble holdt i stand.

Både polering og rundsmøring ble utført, selv om den ikke gikk en eneste meter på flerfoldige år.

Bilens videre skjebne etter dette er litt usikker. Men mye kan den altså ikke ha blitt brukt.

Uansett, bilen ble funnet i et bortgjemt uthus / garasje i langt inne i skogenen en god del år senere - og den var fortsatt i svært god forfatning.

Vauxhall_Twelve-Four (Foto: Egill J. Danielsen)
Vauxhall_Twelve-Four (Foto: Egill J. Danielsen)


Ble byttet inn i Audi 100

Men - kan Kronheim fortelle:

– Vi fikk den i innbytte i vår forretning for ca 25 år siden. Den ble da byttet inn i en brukt Audi 100, som var priset til 22 000 kroner. Vi byttet likt, sier Kronheim som har solgt biler i samme firma siden 1964 – altså 46 år!

- Det som også er morsomt er at denne Vauxhall-en er solgt ny av vårt firma i 1937. Den gangen kostet den ca 6 000 kroner, om jeg ikke tar helt feil, forteller han videre...

- Inne i i bilen fant vi en pakke med amerikanske Frisco-sigaretter og en boks med kombinert sko-puss og bilpolish! Begge deler stammer fra før krigen og ligger fortsatt i de røde, så godt som ubrukte skinnsetene den dag i dag.

Les historien om en helt unik Volvo-modell her:


Vauxhall_Twelve-Four detaljer (Foto: Egill J. Danilelsen)
Vauxhall_Twelve-Four detaljer (Foto: Egill J. Danilelsen)


Unikt

- Så den er helt original stand, med andre ord?

- Ja – og den er som ny, kan man trygt si. Den fikk ny lakk i original farge for noen år siden, da den originale begynte å krakelere. Noe rust har det aldri vært på den. Og for et par år siden hadde dekkene blitt så morkne at de måtte byttes. Utover dette er det en 100 % u-rørt bil.

- Etter 46 år i bransjen - har du vært borti eller hørt om noe lignende noen gang?

- Nei, aldri. Dette er helt spesiellt.

- Jeg vet at det finnes biler som har blitt kjøpt i samlerøyemed og som er satt bort for å tas vare på for ettertiden. Men de er fra 80-tallet. Og det blir allikevel noe annet.

Jeg vil tro at denne bilen er ganske så unik i norsk bilhistorie. Og nå – som den har kommet hjem hit som den ble solgt ny for 74 år siden – så er på mange måter ringen sluttet.

Ikke til salgs

Vauxhall_Twelve-Four blinklys (Foto: Egill J. Danielsen)
Vauxhall_Twelve-Four blinklys (Foto: Egill J. Danielsen)


- Er den til salgs – og hva får dere eventuelt for den?

- Nei, gitt - vi har nok ikke hjerte til å selge denne. Og til tross for 46 års fartstid i bransjen, så tør jeg ikke sette noen pris på denne bilen sånn helt på stående fot.

- Verdien i kroner spiller for så vidt ingen rolle, heller. For oss her i firmaet har bilen en uvurderlig affeksjonsverdi, avslutter den hyggelige Lexus-selgeren fra Bergen

Vauxhall Twelve-Four

Twelve-Four modellen kom i 1937. Den var et supplement til den litt mindre – men ellers ganske like - Vaxuhall Ten.

Motoren i Twelve-Four er 4-sylindret og på 1442 ccm. Effekten er 35 hk og karosseriet er selvbærende. 10 164 eksemplarer ble produsert fram til modellen ble nedlagt i 1946.

Og Jan: Tusen takk for tipset!

Les også: Dette er verdens lengst kjørte bil


Har du - eller vet du om - en gammel bil som har gått mindre enn denne? Ja, da vil jeg gjerne hørefra deg!

Jan Kronheim har solgt biler i 46 år men aldri hørt en lignende historie. Her sammen med den 74 år gamle Vauxhallen. (Foto: Egill J. Danilsen)
Jan Kronheim har solgt biler i 46 år men aldri hørt en lignende historie. Her sammen med den 74 år gamle Vauxhallen. (Foto: Egill J. Danilsen)