Er det smart å kjøpe bil på auksjon?

Det kan være mye å spare - men det kan også være risikosport.

Bilauksjon kan være en god mulighet til å få veldig mye bil for pengene   men det er nok et faktum at ikke alle objektene er like attraktive.
Bilauksjon kan være en god mulighet til å få veldig mye bil for pengene men det er nok et faktum at ikke alle objektene er like attraktive.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Vi skal ha ny bil nummer to snart. En kollega har kjøpt to biler på auksjon de siste årene og skryter veldig av hvor billig man kan få bil der. Merke spiller ingen rolle for oss, bare den har ok kvalitet. Vil du anbefale oss å kjøpe på auksjon? Hva bør vi passe på hvis vi gjør det? Hadde vært fint med svar i dag hvis det er mulig!

Benny svarer:

Heisann! Bilauksjon er nok det stedet hvor du fortsatt virkelig kan gjøre et skikkelig kupp. Men det er også et av de stedene hvor du kan gjøre en skikkelig blemme.

Jeg vet om folk som har kjøpt bil nærmest på impuls på auksjon, en bil de trodde det var kjempebillig og dro hjem med kuppet for så å sjekke på finn.no hva de hadde spart – og det var ganske nøyaktig ingen verdens ting – snarere tvert i mot. Bilen de kjøpte hadde både gått langt og hadde en mildt sagt ukurant farge og var helt ribbet for utstyr.

Du bør med andre ord være litt forsiktig med å by på biler hvor du er usikker på prisbildet. Du bør også være oppmerksom på at den type biler som finnes på auksjon ofte er de som er: A) Vanskelige å selge selv. B) De som ikke er særlig populære i innbytte. Altså de litt ukurante merkene / modellene av arten bil.

Må kunne prisene

Nå sier du at merke ikke betyr all verden for deg, og det gir deg et fortrinn. For mange av bilene som ”ingen vil ha” er faktisk ganske gode. Mitsubishi Carisma er et godt eksempel på det.

De fleste som driver med auksjon tilbyr både tilstandsrapport og gull- og sølv-garantier. Etter å selv ha vært noen ganger på auksjon, må jeg innrømme at jeg IKKE synes dette er så bra som det kan virke. Tilstandsrapporten må tas med en god klype salt, og garantiene bør du sette deg godt inn i FØR du klinker til og kjøper ny bil.

Du bør ha litt peiling og kunne se litt etter feil og mangler selv – i den grad det er mulig på auksjon, samt at du må kunne prisene på det du byr på. Det er mine to enkle råd. Da kan du faktisk gjøre gode kjøp.

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Er det én bruktbil du aldri ville kjøpt?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


Full oversikt over bruktbilene – klikk her:

Har du innspill eller erfaringer? Skriv i kommentarfeltet under: