Er det noen som savner et fartsskilt ..?

Plutselig var det innkjøring forbudt til bensinstasjonen – og fartsboks-skilt i sentrum.

RYDDEMANN: Tormod Pettersen i NCC Vegservice brukte en hel dag på å få ryddet opp i skiltrotet. Men han fant ikke ut hvor de to fartsskiltene på bildet er stjålet fra (Foto: Trude G. Dale, oa.no/ANB)
RYDDEMANN: Tormod Pettersen i NCC Vegservice brukte en hel dag på å få ryddet opp i skiltrotet. Men han fant ikke ut hvor de to fartsskiltene på bildet er stjålet fra (Foto: Trude G. Dale, oa.no/ANB)

Moelv, Biri og Biristrand hadde byttet navn, det var innkjøring forbudt på Shell-stasjonen, og flere strekninger hadde fått ny fartsgrense. Nå får "spøkefuglene" politiet på nakken.

Oppland Arbeiderblad skrev i går at stedskiltene for Moelv og Biri hadde byttet plass. Problemet viste seg å være mer omfattende enn som så. Tormod Pettersen fra NCC Vegservice synes ikke det er morsomt, og kaller det en svært dårlig spøk.

– Å bytte om på skilt er straffbart hærverk, som kan skape farlige situasjoner, sier Pettersen.

Fredag brukte han en hel dag på å forsøke å rydde opp i skiltkaoset som noen spøkefugler hadde stelt i stand i Biri-området natt til fredag. Totalt 10–15 skilt var flyttet på eller forbyttet. Noen utskiftninger var komiske, andre var potensielt farlige.

Alvorlig

– Når noen begynner å tulle med forbudsskilt og påbudsskilt, da blir det alvorlig, sier Pettersen.

Det var blant annet fjernet et innkjøring forbudt-skilt fra rasteplassen på Biri Nord ut på E6. Det samme innkjøring forbudtskiltet var satt opp ved bensinstasjonen på Biri i stedet.

Holdt på hele natta

Gjerningsmennene har gått grundig til verks. De har sågar vært på Moelv og skrudd ned et skilt der, og plassert det på Biri. Videre har de satt opp Biristrand-skilt på Biri og omvendt.

– De må ha holdt på hele natta, tror Pettersen. Noen må ha sett noe, mener han.

– Enkelte av skiltene er festet så høyt, at de som har gjort det må ha stått på lasteplanet på en liten pickup eller brukt stige, sier han.

Byttet om fartsgrenseskilt

I tillegg til å bytte om på innkjøring forbudt-skilt og navneskilt, var det også byttet om på fartsgrenseskilt, fartsboksskilt, med mer.

Forvarselsskiltet om fartsboks på E6 hadde således havnet i Biri sentrum. På en strekning i Biri sentrum sto det plutselig tre fartsskilt rett etter hverandre, både 60, 50 og 30.

Ukjent adresse

– Det er fortsatt et mysterium hvor to av fartsskiltene hører hjemme. De er muligens stjålet fra en kommunal vei, kanskje i nærheten av en skole, siden fartsgrensen er så lav, sier han. Det står henholdsvis 30 og 50 på hver sin side av de to skiltene.

Det var Vegtrafikksentralen som først varslet Tormod Pettersen om skilt på avveie. Pettersen har også vært i kontakt med politiet.

– Forholdet vil bli nærmere undersøkt, opplyser Vestoppland politidistrikt.

– Heldigvis er det ikke så utbredt med denne typen hærverk her i distriktet. Det skal vi være glad for. Ellers kunne folk mistet respekten for skiltene, konkluderer Tormod Pettersen i NCC Vegservice.

Du kan lese mer om bil og trafikk på oa.no – her:

De snudde omkjøringsskiltet på E6 – da ble det kaos ...