PS snakker mobilen (Foto: Scanpix)
PS snakker mobilen (Foto: Scanpix)

Er det lov å prate i mobilen når jeg står i kø?

Holder det at bilen står stille - eller kan du likevel få bot? Her får du svaret.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Kenneth spør:

Hei jeg så dere skrev om reglene for å snakke i mobilen i bilen. Bare lurer på følgende: Er det lov å prate i telefonen når man står stille i kø? Da kjører man jo ikke bil og kan heller ikke være noen fare for andre? Mener jeg har hørt at politiet noen ganger står og overvåker køen og så vinker inn de som prater men det kan vel ikke være straffbart da?

Benny svarer:

Hei Kenneth. Dette er det tydeligvis mange som lurer på, så vi har sjekket litt med UP. Det er som kjent ikke lov å prate i håndholdt mobiltelefon når man kjører bil, og det å stå i kø blir tolket som å kjøre bil. Det samme vil gjelde dersom du står stille på rødt lys, da kan du heller ikke lovlig prate i telefonen.

Du må parkere eller i det minste svinge av veien og stoppe bilen - så kan du prate i vei. Såvidt jeg har forstått er det ikke noe krav til at motoren skal være slått av, men her kommer du jo også inn på bestemmelser rundt det å ha bilen gående på tomgang.

Fasiten er altså: Kjør til side og stopp bilen. Eller enda bedre: Kjøp den en handsfree, da kan du med godt samvittighet prate i mobilen mens du kjører.

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen - klikk her:

Velkommen - og lykke til!

På bruktbiljakt? Her får du oversikten: