Er det egentlig så farlig med sommerdekk på vinterføre?

Noen tar sjansen. Men hvor farlig er det egentlig? Les hva Brooms bilekspert mener:

PS sommerdekk vinter (Foto: Scanpix)
PS sommerdekk vinter (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Kenneth spør:

Hei kan jeg bruke sommerdekk nå på vinteren hvis jeg er ekstremt forsiktig med kjørestil og når jeg bruker bilen? Jeg har gode sommerdekk på Golf-cabrioleten min, en bil som brukes som bil nummer to. Nå håper jeg å få brukt den litt også i vinter og skjønner ikke helt hvorfor det skal være så ekstremt stor forskjell på å bruke gode sommerdekk og vinterdekk uten pigger??

Jeg skal selvfølgelig ikke legge ut når været er som verst, men store deler av vinteren er det jo i praksis sommerføre i alle fall her i Østfold. Er det ikke litt sånn at dekkimportørene gjerne overdriver dette for at vi skal kjøpe flest mulige dekk?

Benny svarer:

Hei Kenneth. Du er langtfra den eneste som lurer på dette, men mitt klare råd er at du skal bruke vinterdekk på vinteren! Det er utrolig stor forskjell på egenskapene til sommerdekk og vinterdekk. Og når det er glatt, er det rett og slett livsfarlig å bruke sommerdekk.

Jeg vet at det er endel som gambler på dette og som bare bruker bilen når det er tørre, fine veier på vinteren. Selvfølgelig ikke noe galt med det, men da skal du være utrolig forsiktig - og sikker på at forholdene ikke plutselig kan forandre seg. Gjør de det, kan du fort være ille ute på sommerdekk. Husk også at du risikerer avkortning på forsikringen hvis du har et uhell som direkte kan relateres til at du ikke er skodd etter forholdene.

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen - klikk her:

Velkommen - og lykke til!

På bruktbiljakt? Sjekk oversikten i Brooms bruktbilguide - klikk her: