ROMMELIG: Opel Rekord 1978-modell var en stor og rommelig familiebil.
ROMMELIG: Opel Rekord 1978-modell var en stor og rommelig familiebil.

Én ting var viktig da denne skulle selges

I Opel-annonsen fra 1978 var det mye tekst – men lite informasjon.

Bilreklame i dag handler mest om batterikapasitet, rekkevidde og lading. Med andre ord elbil, bare forstyrret en sjelden gang av en ladbar hybrid. Dagens bilreklame har ellers sterkt fokus på sikkerhet – og er ganske så seriøs og saklig i snittet.

Annerledes var det før. Om vi går tilbake til 1960- og 1970-tallet, var tonen en helt annen, løsere i snippen og med mindre frykt for å ta munnen vel full. Broom har sett litt på hvordan bilene ble presentert den gangen, og forskjellen på bilreklame da og nå er enorm – for å si det forsiktig.

Denne var det ikke mange som tok seg råd til å kjøpe

Ut med De – inn med du

Et gjennomgående trekk, uavhengig av bilmerke er høfligheten – her var man nøye med tiltaleformene. I bilannonser på 1960-tallet og de første årene etter 1970 var det veldig sjelden noe «du» å se – tiltaleformen var selvsagt De, med stor D...

Ikke slik i denne annonsen for familiebilen Opel Rekord fra høsten 1978 – her er det «du» for alle pengene.

Dette stemte godt med 1970-tallet, som var et tiår preget av store forandringer i omgangstone – og språkbruk. Dialekt, som var nesten bannlyst mange steder på 1960-tallet, ble plutselig mer og mer hot jo lenger ut i 1970-årene man kom. Og å si De og Dem til noen ble stadig mer utenkelig.

LITE INFORMASJON: Annonsen for Opel Rekord i 1978 inneholdt mange ord - men lite konkret informasjon. Foto: Skjermdump
LITE INFORMASJON: Annonsen for Opel Rekord i 1978 inneholdt mange ord - men lite konkret informasjon. Foto: Skjermdump

Få kan oppvise maken

I denne helsides ukebladannonsen fra 1978 er det mye tekst – men forholdsvis lite konkret informasjon. Oppslaget i annonsen er «Den nye Opel Rekord. Innvendig er den blitt større. Utvendig er den like stor.»

Videre er to andre hovedpoeng fremhevet:

«Den nye Opel Rekord med vindprofil. Fremragende tysk ingeniørkunst.»

Disse sitatene oppsummerer annonseinnholdet godt. Omkring en tredjedel brukes til å fortelle hvor rommelig bilen er: «Den nye Opel Rekord har klart å lage en så rommelig kupé av så beskjedne ytre mål at få biler kan oppvise maken,» får vi vite, og Opel-importøren nøyer seg ikke med det.

En gang var dette et av Norges mest solgte bilmerker

Bruttovolumet er større

«Den nye Opel Rekord er en av de få biler hvor baksetepassasjerene også har det rommelig, selv med forsetene langt tilbake,» så også på dette punktet var altså bilen en vinner, ifølge produsenten.

For ikke å snakke om bagasjeplassen: «Bagasjerommet er også overraskende stort. Det er på 480 liter netto. Nok av plass til alt du gjerne vil ha plass til. Bruttovolumet er naturligvis større, men vi synes det er riktig å måle det ut i fra faste gjenstander i bagasjerommet,» står det å lese, sannsynligvis med henvisning til hjulkassene på det siste punktet...

GOD SIKT: Det nærmeste annonsen kommer henvisning til sikkerhet, er at det er god oversikt fra førerplass! Foto: Brosjyre
GOD SIKT: Det nærmeste annonsen kommer henvisning til sikkerhet, er at det er god oversikt fra førerplass! Foto: Brosjyre

Sikkerhet?

En god andel av teksten handler om aerodynamikk: «Det første som slår en utvendig, er bilens aerodynamiske profil. Den er utviklet i en vindtunnel, med tanke på å oppnå minst mulig luftmotstand og maksimalt veigrep. Derved får du redusert bensinforbruk og minimal vindstøy. For øvrig: Rene, tidløse og funksjonelle linjer og store panoramavinduer med ypperlig oversikt.»

Sikkerhet? Ikke nevnt. Den nærmeste referansen til dette viktige punktet, er at man fra førersetet har god oversikt i alle retninger, og at «alle betjeningshendler og knapper er fornuftig og hensiktsmessig plassert.»

Kjøreturen som kunne ha blitt min siste

Startpris: 68.250 kroner

Ja, og så kanskje henvisningen til «nok av kraft når du trenger det,» om nå det kan sies å stemme helt. Motorprogrammet som tilbys, er nemlig «1,9 liter N-motoren på 75 hk/DIN, 2,0 liter S-motoren på 100 hk/DIN eller den ekstra kraftige 2,0 E-motoren på 110 hk/DIN med elektronisk bensininnsprøytning.»

Nok av kraft var kanskje å ta i litt. Selv med den største innsprøytningsmotoren med 110 hk tok det 12 sekunder å nå 100 km/t fra stillstand, og med 1,9-literen i grunnmodellen krevde den samme akselerasjonen hele 16 sekunder...

I 2-dørs utgave og med den minste 1,9 N-motoren startet prisen for denne bilen høsten 1978 på kr. 68.250,-.

GODT SALG: Opel Rekord traff mange kundegrupper hjemme med sin folkelige appell.
GODT SALG: Opel Rekord traff mange kundegrupper hjemme med sin folkelige appell.

Ennå bare en drøm

En bilkjøper i dag vil savne litt mer konkret informasjon, spesielt om sikkerhet, om førerassistansesystemer, om forbruk og miljøvennlighet, og om viktige utstyrsdetaljer.

Forbruk og miljøhensyn var ikke noe veldig fremtredende tema den gangen denne annonsen sto på trykk. Vi kan jo likevel nevne at med bensinmotor var forbruket ved blandet kjøring 0,95 – 0,99 liter på mila. Og førerassistansesystemer var i all hovedsak ennå bare på drømmestadiet.

STØRST: Rommeligst var stasjonsvognen. Foto: Brosjyre
STØRST: Rommeligst var stasjonsvognen. Foto: Brosjyre

Folkelig

Typisk for den perioden var at det var mye fokus på luftmotstand og på innvendig plass. Manglende fokus på sikkerhet i denne Opel-annonsen kan være et uttrykk for at det ikke hadde dukket opp store nyheter på dette området på noen år. Det neste store fremskrittet her, er kollisjonsputene, som ennå lurte noen få år frem i tid – særlig på mer folkelige biler. Og dit definerte uten tvil Opel seg...

Bekreftet: Et ekte bilikon gjør comeback

Video: Denne helten fra 80-tallet er virkelig en klassiker