En ny elbil-revolusjon

Den kan kjøre 16 mil før lading, gjør 0-100 km/t på under 10 sekunder - og er her neste år!

Dette er Leaf, den nye elbilen fra Nissan.
Dette er Leaf, den nye elbilen fra Nissan.

Det mangler ikke på ambisjoner når Nissan nå presenterer sin nye elbil Leaf: Denne bilen skal revolusjonere folks forhold til elbil - og den skal bli den første skikkelige storselgeren innenfor dette segmentet.

Produksjonsmålet er 200 000 biler i året. Det betyr at Leaf skal blir mye mer enn en nisjemodell. Nissan mener at 10 prosent av bilsalget være være elbiler innen 2020.

Fullverdig bil

Hva er hemmeligheten? Egentlig at det ikke er noen hemmelighet. Men Nissan kombinerer det siste av batterielektronikk med alt konsernet kan om bilproduksjon.

Det legges stor vekt på at Leaf er en fullverdig bil. Med plass til passasjerer og bagasje - og selvfølgelig med et sikkerhetsnivå helt på linje med andre biler. På dette områder har dagens konkurrenter lite å skryte av.

160 km rekkevidde

Leaf går inn i Golf-klassen med lengde på såvidt under 4,5 meter. Foreløpig er den en konseptbil, så vi vet ikke hvor mye plass batteripakken kommer til å ta, heller ikke hvordan dette påvirker vekten til bilen.

Dette er Leaf, den nye elbilen fra Nissan.
Dette er Leaf, den nye elbilen fra Nissan.
Det vi imidlertid vet er at Leaf får lithium ion-batterier. Med bremsekraft-gjenvinning skal rekkevidden komme opp i 160 kilometer. Batteriene fullades på åtte timer, men ved hurtilading får du 80 % lading på bare 30 minutter.

Aerodynamisk

Hva med prestasjonene? Leaf skal ikke bli noen sinke i trafikken. Nissan lover at den skal gjøre 0-100 km/t på like under 10 sekunder og toppfarten er oppgitt til 145 km/t. Ingen problemer å henge med på motorveien altså.

En ekte el-BIL: Les Knut Skogstad blogg her:

Designet er umiskjennelig Nissan, med en rekke aerodynamiske grep for å få ned luftmotstanden.

Produksjon fra 2010

Det store spørsmålet som da gjenstår er prisen. Foreløpig er ikke denne kjent, men Nissan forsikrer at den skal bli "konkurransedyktig" og "overkommelig". Sannsynligvis blir det også et leie/leasing-system for selve batteripakken.

Produksjonen starter neste år og Nissan forsikrer at den skal være i salg på alle store markeder innen utgangen av 2010.

Dette er Leaf, den nye elbilen fra Nissan.
Dette er Leaf, den nye elbilen fra Nissan.