Én bilfarge danker ut alle andre

Hvor ble det av alle de fargerike?

FARGELØST: 82 prosent av alle verdens biler var i en grå-nyanse i 2022.
FARGELØST: 82 prosent av alle verdens biler var i en grå-nyanse i 2022.

Å se på en parkeringsplass i Norge er nesten som å se på sort/hvitt-TV. For når vi velger farge på våre nye biler, går det veldig mye i nettopp sort, grått og hvitt.

Det er nok mange ting som avgjør når vi velger farge til bilen. Hva kler den, hva er trenden og hvilke farger er mest etterspurt på bruktbilmarkedet – og kanskje: Hva har naboer, venner og kollegaer?

Vi er kanskje ikke så mye individualister som vi liker å tro.

Da var det annerledes og morsommere før. For eksempel på 70-tallet. Oransj, grønt, rødt, gult og blått var alle gangbare og vanlige farger den gang.

Hva som har skjedd – og hvorfor, skal vi ikke forsøke å forklare.

70-TALLET: Slik kunne det se ut da. Dette bildet er fra en norsk parkeringsplass, trolig på slutten av 70-tallet. Det er ikke mange grå og sorte biler her. Click to add image caption
70-TALLET: Slik kunne det se ut da. Dette bildet er fra en norsk parkeringsplass, trolig på slutten av 70-tallet. Det er ikke mange grå og sorte biler her. Click to add image caption

Men nå lakkfirmaet Axalta kommet opp med en oversikt over det som var 2022s vanligste bilfarger. I Europa er det den grå fargeskalaen som troner på toppen.

Én farge skiller seg klart ut

Vanligste lakkfarger i Europa:

1: Grå: 27 %

2: Svart: 22 %

3: Hvit: 21 %

4: Blå: 11 %

5: Sølv: 9 %

6: Rød: 5 %

7: Brun/beige: 2 %

8: Grønn og gul (delt): 1 %

9: Andre farger: 1%

Grå ble valgt på 27 prosent av alle nye biler i 2022, mens det nest mest populære valget var sort. I Europa.

Ser men på det hele i en global sammenheng er det annerledes. Da er den én farge som skiller seg klart ut. Nemlig hvit.

Av alle biler som ble produsert i fjor var 34 prosent lakkert hvite. Det vil si mer enn én av tre. Dermed vinner hvit med god margin på verdensbasis.

Nå har de tatt bilen fra over 1000 råkjørere

Én av tre produserte biler, globalt, i fjor var hvite. Det er dermed den mest populære fargen av alle.
Én av tre produserte biler, globalt, i fjor var hvite. Det er dermed den mest populære fargen av alle.

Fra rødt til grått

Kombinerer man hvitt med grått, sølv og sort, utgjør disse fargene til sammen hele 82 prosent av alle produserte biler i 2022, globalt. Det er mye.

For 70- og 80-tallet var det mye rødnyanser, alt fra oransje til vinrødt, som gjaldt i Europa. I dag finner vi rød bil først på en beskjeden femteplass.

Vanligste lakkfarger globalt:

1: Hvit 34 %

2: Svart: 21 %

3: Grå: 19 %

4: Sølv og blå (delt): 8 %

5: Rød: 5 %

6: Brun/beige: 2 %

7: Grønn, gul og gull (delt): 1 %

8: Andre farger: 1%

For en tid tilbake hadde vi gleden av å prate med en fargeekspert. Hun kunne fortelle at svart og hvit ikke er farger i det hele tatt. Forklaringen er noe slikt som: Svart reflekterer ingen farger og hvit reflekterer alle farger. Altså er de ikke farger i seg selv, men tilhører hver sin ytterlighet i grå-skalaen.

Disse bruktbilene får du billig nå

Ja til flere farger

Underbevisstheten kan også spille inn i fargevalget på bilen. Mange forbinder hvitt med at noe er nytt og rent og dermed signaliserer at man er perfeksjonist. Svart regnes ofte som tidløst og litt eksklusivt.

Litt synd at det er slik egentlig. Vi skulle gjerne sett en litt mer fargerik bilpark. For hva er galt med en rød, blå, eller gul bil for den saks skyld? Er vi redde for å bli lagt merke til?

Kilde: Axalta

Les også: – Bedre biler har gjort oss til sløvere sjåfører

Video: Her ramlet vi over biler med farge!