En av ti sjekker Facebook mens de kjører

Trafikkforsker er ikke overrasket.

Helt opptil ti prosent av bilistene innrømmer å ha sjekket Facebook og andre sosiale medier mens de har kjørt bil. Nå er det lovendring på gang.  (Foto: Colourbox)
Helt opptil ti prosent av bilistene innrømmer å ha sjekket Facebook og andre sosiale medier mens de har kjørt bil. Nå er det lovendring på gang. (Foto: Colourbox)

Å snakke i håndholdt mobiltelefon mens man kjører har vært forbudt siden 2000. Men hvis mobilen er fastmontert, har du faktisk lov til å taste på den eller surfe på nettet - mens du kjører bil. Og det er det mange som gjør.

Hver tiende nordmann under 35 år innrømmer å ha sjekket Facebook eller andre sosiale medier mens de kjørte bil. Det framkommer i en undersøkelse YouGov har gjort for If Skadeforsikring.

Galskap

For hele befolkningen ligger gjennomsnittet på fem prosent. De aller fleste sier at den sosialtastingen har skjedd flere ganger og trolig kommer til å skje igjen,

– Det snakkes mye om at folk blir hektet på sosiale medier, men at dette nå har gått så langt at tusenvis av nordmenn bruker sosiale medier mens de kjører, er galskap, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If i en pressemelding.

LES OGSÅ: Joakim fisket fram mobilen da han så denne

22 meter på ett sekund

I løpet av den tiden du har øynene festet på telefonen har bilen flyttet seg langt.

– Når du kjører i 80 km/t, beveger bilen seg 22 meter på bare ett eneste sekund. De fleste har blikket på telefonen lenger hvis de leser eller skriver en melding, sier Vennesland.

Ikke overrasket

Trafikkforsker Dagfinn Moe i Sintef er likevel ikke overrasket.

– Tidligere undersøkelser blant denne aldersgruppen viser også at 80 prosent snakker i telefonen og sender sms mens de kjører. At ti prosent er på Facebook og bruker sosiale medier, er en naturlig utvikling, sier Moe.

LES OGSÅ: Han starter bilen - med mobilen

Mister oversikten

Faren med slik adferd er at hjernen mister oversikten over det området og den situasjonen du er i, ifølge forskeren.

– En del av synssystemet vårt gir deg oversikt, en annen del gir deg detaljer. Du må bruke oppmerksomhet på det du ser på for å kunne bearbeide det. I et miljø med mye trafikk vil du raskt komme i sterk utakt med omgivelsene, farten endres, plasseringen i veibanen blir unøyaktig og du får ikke med deg andre trafikanters bevegelser, sier Moe.

20.000 tatt

Nå går det mot et snarlig forbud også mot tasting på mobil når man kjører. 11. desember leverte Vegdirektoratet forslag til ny lovtekst.til Samferdselsdepartementet.

– Forskriften fra 2000 var laget lenge før smarttelefoner og sosiale medier ble vanlig. Dagens mobiler brukes til mye mer enn samtaler, og det gjør at vi må endre forskriften, sier jurist Ylva Christiansen Sundt i Vegdirektoratet.

I fjor ble 20.000 tatt for ulovlig mobilbruk i bil, 55 prosent flere enn i 2008. Standardboten er 1300 kroner, men dersom bruken har skapt en risikosituasjon, kan den bli på både 5000 og 15.000 kroner.

LES OGSÅ: Facebook har blitt pirattaxi-sentral