En av disse skal bli "Årets Bil"

Finalistene klare i den prestisjetunge kåringen.

Sju biler står igjen, en av dem skal bli Årets Bil 2017. Her er tre av finalistene. Fra venstre: Alfa Romeo Giulia, Mercedes E-klasse og Volvo V90.
Sju biler står igjen, en av dem skal bli Årets Bil 2017. Her er tre av finalistene. Fra venstre: Alfa Romeo Giulia, Mercedes E-klasse og Volvo V90.

Årets Bil i Europa er en prestisjefylt og viktig kåring. I år ble til sammen 35 kandidater nominert. Nå er sju av dem med videre til finaleomgangen.

Bilene er: Alfa Romeo Giulia, Citroën C3 , Mercedes E-klasse, Nissan Micra , Peugeot 3008 , Toyota C-HR og Volvo S90/V90

Juryen som avgjør hvem som vinner består av motorjournalister fra hele Europa – antallet representanter fra hvert enkelt land baseres på størrelsen av landets bilmarked eller bilproduksjon.

Beste bilkjøp

Det er ingen kategorier eller klasser i denne kåringen, målet er ganske enkelt å finne det beste bilkjøpet blant alle nominerte bilmodeller. Selve avsløringen av vinneren skjer i forbindelse med bilutstillingen i Geneve i mars.

Det ligger noen faste kriterier til grunn for å kunne være med i denne kåringen. Bilen skal være relativt folkelig, hvilket innebærer at det skal ligge til grunn et forventet salg på minst 5.000 eksemplarer per år.

I tillegg må alle bilene være helt nye, det kan ikke være oppgraderte/facelift-versjoner av allerede eksisterende modeller. Det siste kravet er at bilene må være introdusert i minst fem europeiske land, innen årets slutt.

Giulia er en av de viktigste bilene fra Alfa Romeo noensinne.
Giulia er en av de viktigste bilene fra Alfa Romeo noensinne.

Eldre bruktbil? Disse er de beste

Stas å kunne si

Sju biler har altså kommet gjennom nåløyet. Dermed er det også sju bilprodusenter som nå krysser fingre for at nettopp deres modell skal gå til topps:

– Denne prisen har nok sin største verdi på markedsføringsfronten. Det er alltid stas å kunne si at man har "Årets Bil". Det kan nok også gi en boost på salget. Men det er slett ikke alltid det fungerer slik, det har vi mange eksempler på, forteller Brooms bilekspert Benny Christensen.

Den ble Årets Bil – og så bare forsvant den

Juryen har overrasket

– Hva tenker du om årets kandidater?

– Først og fremst at det er sju veldig bra biler. Nivået i nybilmarkedet har aldri vært høyere, slik sett skal det virkelig mye til å stikke av med denne prisen. Det er også en veldig god spredning her, på mange måter.

– Vi har små og rimelige biler som Nissan Micra og Citroën C3, en sporty outsider som Alfa Romeo Giulia, en rampete japaner ved navn Toyota C-HR, Peugeot har med praktiske 3008 – og så er storbilklassen representert ved to svært spennende nykommere: Mercedes E-klasse og Volvo S90/V90, sier Benny.

– Tør du gjette vinneren?

– He, he, det kan faktisk være ganske vanskelig. Juryen har mange ganger overrasket. Det kan de komme til å gjøre i år også. Etter min mening bør det bli vanskelig å komme unna de to siste over: E-klasse og S90/V90. Men samtidig er det ikke så ofte store og dyre biler går til topps her. Alfa Romeo Giulia kan også klare det. Hvis da ikke juryen går for noe tryggere og mer midt-i-gata. Da kan både Citroën og Peugeot vinne.

Peugeot har fått mye skryt for sin nye 3008. Den er en av finalistene i Årets Bil-kåringen.
Peugeot har fått mye skryt for sin nye 3008. Den er en av finalistene i Årets Bil-kåringen.

E-klasse imponerer oss: Rett og slett terningkast 6

Volvo til topps?

Opp gjennom årene har Årets Bil-juryen fikk endel kritikk for at noen medlemmer har stemt taktisk, og gitt stemmene til biler fra sine egne land. Italienske og franske merker har gjort det påfallende sterkt mange år. De to siste årene er det imidlertid tyske biler som har vunnet, henholdsvis VW Passat og Opel Astra, dermed kan det ligge an til noe annet enn tysk i år.

– Tror du Volvo S90/V90 kan gå helt til topps her?

– XC90 var en svært sterk kandidat i fjor, den klarte det ikke. Det kan nok tale mot Volvo i år. S90 og V90 bygger jo på mye av den samme teknologien som debuterte med XC90, dermed kan man anføre at de ikke er "nye" nok. Men slike hensyn er det ikke alltid juryen bryr seg om. Jeg tror S90/V90 kommer høyt i år, men helt øverst? Det tør jeg ikke ta sjansen på å spå, avslutter Benny.

Vi testet den i 1.400 kilometer: Så bra er nye Volvo V90

Kan Volvo S90/V90 gå helt til topps i år? Bilen har fått svært god mottagelse og ligger an til å bli bestselgeren i klassen.
Kan Volvo S90/V90 gå helt til topps i år? Bilen har fått svært god mottagelse og ligger an til å bli bestselgeren i klassen.

En annen kåring: Denne bile "Årets beste bilkjøp"