Kandidatene til den prestisjetunge prisen Årets Bil er klare. Her er noen av dem: Øverst fra venstre: BMW X5, Range Rover Sport og Toyota RAV4. Nederst fra venstre: Jaguar F type, Lexus IS og Tesla Model S.
Kandidatene til den prestisjetunge prisen Årets Bil er klare. Her er noen av dem: Øverst fra venstre: BMW X5, Range Rover Sport og Toyota RAV4. Nederst fra venstre: Jaguar F type, Lexus IS og Tesla Model S.

En av disse kan bli Årets Bil 2014

De 30 kandidatene er klare – se hvem som er med:

"Årets Bil i Europa" er en prestisjefylt og viktig kåring for bilbransjen. Vinneren får både heder og ære – og tittelen blir som regel brukt for alt den er verdt i markedsføringen.

I år er til sammen 32 kandidater nominert. Juryen som avgjør hvem som vinner består av 58 motorjournalister fra hele Europa – og antallet representanter fra hvert enkelt land baseres på størrelsen av landets bilmarked eller bilproduksjon.

Det er ingen kategorier eller klasser i denne kåringen, målet er ganske enkelt å finne det beste bilkjøpet blant alle deltakende bilmodeller.Må være helt nye

Det ligger noen faste kriterier til grunn for å kunne være med i en slik kåring. Bilen skal være relativt folkelig, hvilket innebærer at det skal ligge til grunn et forventet salg på minst 5.000 biler per år.

I tillegg må alle bilene være helt nye, det kan ikke være oppgraderte/facelift-versjoner av allerede eksisterende modeller.

Det siste kravet er at bilene må være introdusert i minst fem europeiske land innen årets slutt.

Kan en amerikaner vinne?

Volkswagen Golf stakk av med prisen i fjor, men det klarer VW garantert ikke i år. Det er nemlig ingen VW-modeller blant kandidatene. Men konsernet er likevel representert – ved Seat Leon, Skoda Octavia og Porsche Cayman.

En bil mange tipper har svært gode muligheter her, er Tesla Model S.

Denne bilen har flyttet grensene for hva en elbil kan gjøre og har høstet lovord fra en rekke hold. Den store usikkerhetsfaktoren er imidlertid om en amerikansk bil kan klare å nå opp i dette selskapet – juryen har i mange år vist at de i praksis favoriserer europeiske bilmodeller.

LES OGSÅ: Årets Bil gikk til VW

En elbil til

At det er en elbil, kan også virke negativt i utgangspunktet, selv om Nissan Leaf klarte å stikke av med tittelen for to år siden. Den er som kjent både fra et ikke-europeisk merke og går på strøm!

At elbilene nå er i ferd med å komme for fullt, ser vi også i at BMWs nye i3 er blant kandidatene. Den kan også utmerket vel komme til å stikke av med prisen. BMW-en er både teknisk avansert og relativt prisgunstig.

Leaf ble Årets Bil i 2011 – les mer her:

Åpen kåring

BMW har forresten hele tre biler inne blant de nominerte. Foruten i3 er det nye 4-serie Coupe og tredje generasjon X5.

Tre modeller har også Toyota. Her dreier det seg om Corolla, Auris og RAV4. Ingen av dem blir for øvrig regnet blant favorittene til å stikke av med tittelen, selv om årets kåring blir sett på som svært åpen.

Norges representant i juryen er for øvrig Rune Korsvoll i bladet Motor.


LES OGSÅ: Kjenner du igjen denne Fiat-fronten?

Her er kandidatene:

BMW 4-serie Coupé

BMW i3

BMW X5

Citroën C4 Picasso

Ford EcoSport

Ford Kuga

Hyundai i10

Jaguar F-Type

Kia Carens

Range Rover Sport

Lexus IS

Maserati Ghibli

Mazda 3

Mercedes S-klasse

Mitsubishi Space Star

Nissan Note

Opel Cascada

Peugeot 2008

Peugeot 308

Porsche Cayman

Renault Captur

Renault Zoe

Seat Leon

Skoda Octavia

Subaru Forester

Suzuki SX4

Tesla Model S

Toyota Auris

Toyota Corolla

Toyota RAV4

Hva synes du om kandidatene? Og har du noen favoritt her? Fortell i kommentarfeltet under:

LES OGSÅ: Dette er nordmenns SUV-favoritt