En av de mest spesielle nybilene du kan kjøpe

Dacias prisbombe-SUV nærmer seg slutten. Les testen:

Duster er så langt eneste modell fra Dacia på det norske markedet. Ute i Europa selger de meget bra.
Duster er så langt eneste modell fra Dacia på det norske markedet. Ute i Europa selger de meget bra.

Lavpris-merket Dacia har blitt en stor suksess for eierselskapet Renault. Oppskriften er enkel: Dacia gjenbruker i stor grad eksisterende teknologi fra Renault. Bilene bygges i land med lave lønninger, og alt som smaker av luksus og unødvendigheter er skrellet bort. Dermed står vi igjen med enkle og ukompliserte biler, som selges til lavest mulig pris.

Her hjemme er SUV-en Duster så langt eneste Dacia-modell i regulært salg. Den nærmer seg nå pensjonsalder, men selger fortsatt brukbart.

Med startpris på 251.500 kroner er dette en av de aller billigste firehjulstrekkerne du kan kjøpe.

Vår testbil har litt ekstrautstyr på plass. Dermed ender prisen på drøyt 270.000 kroner. Da har den blant annet sportspakke, cruisekontroll, parkeringssensor bak, reservehjul, skinnratt, ryggekamera og infotainmentsystem med navigasjon og Dab+.

Duster kommer forresten bare med ett motoralternativ: 1,5-liters diesel på 110 hestekrefter.

Med lengde på 4,31 meter er Duster en av de mer kompakte SUV-ene på markedet. 
Med lengde på 4,31 meter er Duster en av de mer kompakte SUV-ene på markedet. 

Dacia mer enn doblet salget i Norge

Hvordan er den å kjøre?

Dacia har gått for komfort og ukompliserte kjøreegenskaper på denne bilen. Det merkes at understellet ikke er blant de mest påkostede, særlig når veistandarden er dårlig. Skarpe humper forplanter seg i hele bilen, samtidig som den krenger ganske mye hvis du presser den i svinger.

Men på vanlig landevei oppfører Duster seg sivilisert og skikkelig. Støydempingen er ikke så verst, men motoren høres ganske godt. Den har en relativt hard gange, særlig når du presser den litt. Setene har også sparefølelse, de kunne godt hatt litt bedre sidestøtte og lengre sittepute.

Firehjulstrekk-systemet er enkelt. Du kan velge å kjøre bare med forhjulstrekk, auto – eller låse i 4x4.

Duster er en av de billigste bilene med 4x4 du kan kjøpe i Norge.
Duster er en av de billigste bilene med 4x4 du kan kjøpe i Norge.

Dette er Norges billigste firehjulstrekker

Hvordan er plassen?

Du får billigere firehjulstrekkere enn Duster, men da er de samtidig en god del mindre. Dette duger i praksis som familiebil for svært mange.

Stort reservehjul under bagasjeromsgulvet.
Stort reservehjul under bagasjeromsgulvet.

Bagasjerommet svelger unna 408 liter og baksetet har god plass for to, også voksne. En skiboks i tillegg, så får du med mye bagasje de gangene det trengs.

Under bagasjeromsgulvet finner vi forresten et reservehjul i full størrelse. Her har du med andre ord en rommelig ”ekstrakjeller”, hvis du tar sjansen på å kjøre uten reservehjul.

Dacia kunne vært flinkere med små og store oppbevaringsrom rundt om i kupéen. Koppholderne sladrer også litt om fransk opphav, de kunne helt klart vært større og dypere.

Drøyt 400 liters bagasjerom gjør at Duster kan duge som familiebil for mange. 
Drøyt 400 liters bagasjerom gjør at Duster kan duge som familiebil for mange. 

Koppholder? Det blir 21.000 kroner, takk!

Går den bra?

1,5-literen er litt som resten av bilen: Den gjør jobben den er satt til og fungerer helt greit. Men det merkes at den ikke er spesielt moderne, både på momentstyrke og støynivå. Den går fort tom når du presser den, men den manuelle girkassa fungerer bra.

Dette er ikke noen forbikjøringsmester, men krever litt mer planlegging av deg som sjåfør. Likevel, du henger fint med resten av trafikken.

Det offisielle forbruket er forresten oppgitt til 0,47 liter/mil. Det forteller også litt om at dette ikke er siste skrik av teknologi.

Hardplast, hardplast og hardplast. Her merkes det virkelig at Duster er en billig bil.
Hardplast, hardplast og hardplast. Her merkes det virkelig at Duster er en billig bil.

Finest utenpå eller inni?

Med litt ekstra offroadpynt, ser Duster små-tøff ut, i alle fall forfra. Resten av designet er ikke egnet til å gi noen vann i munnen, men det står seg helt OK, selv om bilen altså nærmer seg avløsning.

Sport-pakken tøffer opp utseendet en god del.
Sport-pakken tøffer opp utseendet en god del.

Innvendig er du aldri i tvil om at dette er et spareprodukt. Et helt dashbord i bare hardplast er ganske uvanlig i 2017. Ergonomien sitter heller ikke helt. Her bærer interiøret preg av at Dacia har hentet elementer her og der fra. Bryteren for justering av speilene er for eksempel plassert under håndbrekket i midtkonsollen. Og en annen merkelig ting. Når du slår på cruisekontrollen (ekstrautstyr), forsvinner visningen av utetemperatur. Her må du altså velge hva du trenger mest.

Plasseringen av skjermen i midtkonsollen og bryterne for klimaanlegget er heller ikke bra. Skjermen er for langt nede, samtidig som det er knotete å komme til klimaanlegget. Et mer brukervennlig design bør ikke koste mer, det bør Dacia gjøre noe med til neste Duster.

Litt ekstra offroadpynt løfter fronten flere hakk.
Litt ekstra offroadpynt løfter fronten flere hakk.

Her snakker vi super-sjelden bruktbil!

…og hva er konklusjonen?

Duster er en av de mest særpregete nybilene du kan kjøpe i dag, rett og slett fordi Dacia har vært hundre prosent tro mot lavpris-filosofien sin. Det er samtidig en veldig ærlig bil.

DACIA DUSTER

Motor: 1,5-liter diesel

Effekt: 110 hk / 260 Nm

Forbruk: 0,47 l/mil

0-100 km/t: 12,4 sek.

Toppfart: 168 km/t

Bagasjerom: 408/1,570 liter

Lengde x Bredde x Høyde: 431 x 182 x 169 cm

Pris fra: 251.500 kroner

Pris testbil: 272.000 kroner

På mange måter er dette vår tids Lada, rent bortsett fra at Duster tross alt er langt mer moderne enn det russiske bilmerket var da de hadde storhetstiden sin i Norge på 70- og 80-tallet.

På mange måter føles Duster som å sette seg inn i en åtte-ti år gammel bil, bortsett fra at dette altså er nybil med fem års garanti og tryggheten det gir.

Underveis i testperioden tar jeg meg selv i å bli ”vant” til hele bilen. Jeg slutter å tenke over at interiøret er såpass kjipt, at setene burde vært bedre og at motoren både kunne vært sterkere og litt mer lavmælt. Det fungerer likevel, og det i seg selv er et godt bevis på at Dacia har gjort mye riktig her.

Det Duster-eiere kan glede seg mest over, er naturligvis at de har betalt langt mindre for bilen sin enn alle andre som har kjøpt ny kompakt-SUV med firehjulstrekk. Erfaringene så langt sier også at det generelt er lite tull med bilen, ikke minst fordi det her er lite av saker og ting som kan gå i stykker.

Ny SUV med 4x4 til drøyt 250.000 kroner, det betyr i praksis at Duster ikke har mange direkte konkurrenter. 
Ny SUV med 4x4 til drøyt 250.000 kroner, det betyr i praksis at Duster ikke har mange direkte konkurrenter. 

Du kan spare 50.000 ekstra på Duster, les mer her

Vakte oppsikt: Se Duster-videoen under: