Elbil: Fra 56 til 862 – på bare fire år

Aldri har bruktbil-utvalget vært større.

Det er nå solgt registrert over 50.000 elbil i Norge. Det gjør også noe med bruktbilmarkedet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Det er nå solgt registrert over 50.000 elbil i Norge. Det gjør også noe med bruktbilmarkedet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det å selge ny elbil i Norge er omtrent som å pushe gratis godteri til 7-åringer. Rundt påsketider ble nummer 50.000 registrert. Vi er milevis foran  andre land i verden, med tanke på elbiltetthet per innbygger – og ingen andre land gjør så mye for å legge til rette for kjøp og bruk av elbil som her på berget.

Det får også konsekvenser for bruktmarkedet. Vi har fått statistikk fra finn.no, som er Norges største markedsplass for bruktbiler. Og den viser at det er gode tider også for de som heller ønsker å skaffe seg elbil fra bruktmarkedet.

Les også: Derfor kan brukt elbil være en dårlig investering

Skjer noe i 2013

Statistikken viser utviklingen både i antall annonser og antall søk etter elbil. Og begge deler har en voldsom prosentvis vekst i perioden fra 2011 til i dag.

I januar 2011 var antall elbil-annonser beskjedne 56. Men folk hadde allerede begynt å bli nysgjerrige – disse annonsene genererte 93.354 visninger.

Så går det ganske stille og rolig fram til 2013. Da skjer det noe. Antall annonser går fra 83 i desember 2012 - til 414 i november 2013. Elbil-bølgen har slått inn over bruktbilmarkedet!

Den samme utviklingen finner vi igjen på annonsevisningene. I oktober 2013 er det hele 893.000 visninger! 

Les også: Arne byttet til elbil - sparer 40.000 kroner i året

Utviklingen har fortsatt

Men det har naturligvis ikke stoppet der. Utviklingen har fortsatt for fullt både i fjor i så langt i år. Den foreløpige topp-måneden var mars i år. Da lå det hele 940 elbiler til salgs -og disse genererte knappe 1,3 millioner visninger! 

Det er med andre ord ingenting som tyder på at interessen er i ferd med å stagnere.

I skrivende stund ligger det drøyt 1.000 biler til salgs på finn.no - fordelt på rundt 20-talls merker. Aller flest er det naturligvis av bestselgeren Nissan Leaf.

Fra 70.000 til en million

Men VW er på full fart oppover, de også. Over 150 av deres elbiler, e-Golf og e-Up!, ligger ute til en hver tid. Omtrent like mange eksemplarer er det av Tesla.

Prisene starter på rundt 70.000 kroner for biler som ikke har store feil eller mangler, og strekker seg til over millionen. De dyreste er ikke overraskende Tesla Model S85D - som har både firehjulsdrift, 700 hk og en masse utstyr.

Les også: Dette er den beste elbilen i kulda

Økende antall nybiler

Det er ingenting som tyder på at økningen i annonser og interesse kommer til å stoppe med det første. Økningen i antall nybiler er nemlig fortsatt stor.

I mai ble det for eksempel solgt nesten 30 prosent flere elbiler enn samme måned året før. Totalt var markedsandelen oppe i over 15 prosent.

I tillegg ble det bruktimportert over 260 elbiler i mai. Også det rundt 25 prosent flere enn på samme tid i fjor.

Mye å velge mellom

Mange av disse bilene vil naturligvis finne veien til bruktmarkedet i tiden som kommer.

– Det er faktisk gode tider både for å selge og kjøpe elbil om dagen. Men der det egentlig bare var ett valg for kun et par år siden, ser en et langt bredere spekter å søke etter nå. Elbil kan være stor eller liten, enkel eller avansert, rask eller treg – og ikke minst leveres med firehjulsdrift, om du ønsker det, sier Brooms bilekspert, Benny Christensen.

Les også: Sjokkert over Tesla-feberen i Norge