Eksplosiv salgsvekst på denne kompakt-SUVen

184 prosent økning fra samme tid i fjor.

Mazda har stor suksess med kompakt SUVen CX 5. I juli var den Norges nest mest solgte bil. Bilen på bildet er en spesialmodell   Mazda CX 5 Dempsey Concept.
Mazda har stor suksess med kompakt SUVen CX 5. I juli var den Norges nest mest solgte bil. Bilen på bildet er en spesialmodell Mazda CX 5 Dempsey Concept.

Sammenlignet med rekordåret 2012 har det vært et par måneder med nedgang i salgsstatistikken i 2013.

I juli ble salget 5,1 prosent lavere enn i 2012, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikk (OFV). 11.312 personbiler ble solgt i juli – en nedgang på 608 fra året før.

Men særlig én modell kan vise til en råsterk økning fra samme måned i fjor – nemlig kompakt-SUVen Mazda CX-5.

Den var faktisk Norges nest mest solgte bil i juli. 502 nordmenn ble eiere av en CX-5 forrige måned, og med det puster den faktisk bestselgeren gjennom en årrekke, VW Golf, i nakken.

Del med Facebook-vennene dine

"Dette er et kupp!"

Da vi testet Mazda CX-5 i fjor, var vi ikke i tvil: Her hadde Mazda funnet en vinner.

Vår konklusjon var ganske enkel, og bastant: Det er bare å slå fast først som sist: Dette er et kupp! Størst plass, lavest pris i forhold til effekt og svært gunstig forbruk. Hvis ikke denne støvsuger kompakt-SUV-markedet så skyldes det i alle fall ikke bilen!

Les hele testen her

Nå ser spådommen ut til å gå i oppfyllelse. Så langt i år er det nemlig solgt 2.724 av denne modellen.

Ny modell – samme suksess

Men det er altså VW Golf som "selvsagt" troner øverst, slik den har gjort det i lang tid. Og den nye modellen ser ikke ut til å skulle bli noe mindre populær enn sine forgjengere. Snarere tvert imot.

587 solgte biler er riktignok en liten nedgang fra samme måned i fjor, men totalen for året så langt, på 4.518 solgte biler, er en liten økning fra 2012.

LES OGSÅ: Nå kjøper vi færre dieselbiler

Øker med 241 prosent

På tredjeplass på listen av de mest populære modellene i juli finner vi Toyota Yaris. Den har også en formidabel vekst fra i fjor – på 108 prosent. Totalt ble det solgt 441 biler i juli.

Toyotas nye RAV4 er også i medvind om dagen – og klatrer på salgsstistikken.

Ny SUV-storselger – les testen av CX-5 her:

Toyota kan juble for at salget nye RAV4 øker med 240 prosent fra samme måned i fjor. Totalt så langt i år er salgsøkningen på knappe 74 prosent.
Toyota kan juble for at salget nye RAV4 øker med 240 prosent fra samme måned i fjor. Totalt så langt i år er salgsøkningen på knappe 74 prosent.

Elbilsuksessen fortsetter

Elbilen Nissan Leaf suser fortsatt videre med imponerende salgstall. Den øker med 54 prosent fra juli i fjor – til 268 solgte eksemplarer. Dermed er de på femteplass over de mest solgte bilene i Norge.

Så spørs det hvor lenge elbilfolket vil fortsette å velge Leaf, nå som BMW i3 er like rundt hjørnet og Tesla Model S er på vei full vei inn på salgslistene.

LES OGSÅ: Kjøp nå – få bilen om ni måneder

Dieselandelen går ned

At flere velger elbil er det uansett ingen tvil om – hittil i år er det registrert 534 (+27,1 prosent) nye personbiler med elmotor.

Hybridbilene øker også – og står med en markedsandel på 7,1 prosent så langt i år. Hittil i år er det registrert 5.455 nye personbiler med hybriddrift – drøyt 100 prosent økning fra i fjor.

Dieselandelen går derimot ned – fra 65,5 prosent i 2012 til 53,3 prosent i 2013.

Disse mister taket

Som alltid når det er noen som øker markedsandelene sine, er det andre som går ned. Volvo V70, VW Passat, Ford Focus, VW Tiguan og Toyota Avensis er blant modellene som har markant nedgang.

Men om vi ser på merkestatistikken er det likevel nettopp VW, Toyota, Volvo og Ford som legger beslag på de fire øverste plassene.

Kometene på listen er imidlertid Mazda og Honda. De ligger på henholdsvis 9. og 17.-plass – men Mazda øker med hele 149 prosent og Honda med 86 prosent hittil i år.

I begge tilfeller er det SUVer som står for hoveddelen av økningen, med CX-5 og CR-V.

Viktig bil for Honda – les testen av nye CR-V her:

Her er tallene for juli – og så langt i år:

00_Salgsstatistikken
00_Salgsstatistikken

00_Salgsstatistikken merker
00_Salgsstatistikken merker

Alle tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)

LES OGSÅ: Mercedes-blokaden fortsetter