Feil på en liten bryter i cruise controlen kan få skumle konsekvenser.Nå kaller Ford tilbake 4,5 millioner biler. Illustrasjonfoto. (Foto: Scanpix)
Feil på en liten bryter i cruise controlen kan få skumle konsekvenser.Nå kaller Ford tilbake 4,5 millioner biler. Illustrasjonfoto. (Foto: Scanpix)

Eier du en Ford? Den kan ta fyr

Ford tilbakekaller 4,5 millioner biler. En lekkasje gjør at bilene kan begynne å brenne.

Feil med en bryter på cruise controlen som gjør at det lekker bremsevæske inn i ABS-systemet, betyr kjempeproblemer for Ford. I verste fall kan dette nemlig gjøre at bilene tar fyr. Og dermed må Ford nå tilbakekalle så mange som 4,5 millioner biler for å utbedre feilen.

Dette problemer har vært et lite mareritt for Ford de siste ti årene. Stadig flere modeller har blitt kalt inn. Og med de siste 4,5 millionene, er dette nå historiens største tilbakekalling av bilmodeller.

Rapporter om brann

Det hele startet i 1998 da amerikanske myndigheter satte i gang en granskning etter å ha fått en rekke rapporter om brann i motorrom på Fords biler. De konkluderte at det var en feil med cruise control-systemet og i første omgang ble 279 000 biler tilbakekalt. Siden har det bare ballet på seg.

Toyota har akkurat kalt tilbake 3,8 millioner biler - les mer her:

Bryterne som svikter kommer fra en underleverandør, nemlig Texas Instruments:

Også til Norge

- Bryterne kan få en indre lekkasje, som igjen kan føre til overoppheting, røyk eller flammer, heter det i et brev fra Ford til det amerikanske veidirektoratet.

De aller fleste modellene som nå kalles tilbake har i hovedsak vært solgt på det amerikanske markedet. Men flere av dem har også funnet veien til Europa og Norge. Det gjelder blant annet Excursion, F Super Duty, Econoline og Explorer, bygget mellom 1992 og 2003.

Ford skal informere salgsapparatet sitt denne uka og så går det ut brev til bileierne mellom 26. oktober og 11. desember.

Brukt Ford? Du finner alle modellene i Brooms bruktbilguide - klikk her: