Du skjønner kanskje hva denne mannen har skrevet bok om ..?

Nå kommer en stor, norsk Amcar-bok, naturligvis med utgivelse 4. juli.    

En av Lord Arstein Landsems drømmebiler er Plymouth Superbird. Her viser han at vingen også tåler overvektige biljournalister.
En av Lord Arstein Landsems drømmebiler er Plymouth Superbird. Her viser han at vingen også tåler overvektige biljournalister.

Bilbøker på norsk, skrevet av norske forfattere, er det langt mellom. 

En av de ivrigste på området er Lord Arnstein Landsem. Han skriver ikke bare for oss på Broom. Han har også gitt ut tre bøker tidligere, nå kommer en til som rett og slett bare heter "Amcar". 

Vi aner hva som er temaet, men tar en kjapp telefon til Lorden for å få flere detaljer:

– En bok om Amcar... For oss som kjenner deg, er jo ikke det så overraskende. Det er vel en interesse du har hatt siden ungdommen?

– Det er det. Jeg ble medlem av Amcar i 1984, da jeg var 14 år gammel og gikk på ungdomsskolen. Og den interessen har vedvart. Min første bil var amerikansk, og jeg kommer nok alltid til å ha amerikansk bil i en eller annen form. Jeg er glad i mange ulike biltyper, men det er noe spesielt med amerikansk bil.

– Spesielt hva gjelder vanlige personbiler. Ta en europeisk Ford fra 60-tallet og sammenlign den med en amerikansk Ford fra 60-tallet. Det blir som "Star Trek" mot "Star Wars". Hvis du ikke er så inne på sci-fi, så er altså "Star Wars" i en helt annen liga enn det litt simple og banale "Star Trek". Amerikansk bilindustri var helt fantastisk i noen årtier. 

God tid ble dårlig tid

– Hvordan kom dette bokprosjektet i gang? 

– Jeg ble kontaktet av et forlag som lurte på om jeg kunne tenke meg å skrive en bok om amerikanske biler. Det er ikke mange vanlige biljournalister i Norge som bryr seg om amerikansk bil og har kunnskap om temaet, så en tidligere kollega som hadde skrevet en bok for dem før, sa de burde kontakte meg.

Han fikk supernummeret. På grunn av en feil.

– Det å få skrive om noe  man virkelig interesserer seg for, tente meg skikkelig. Dette var i desember, og boken måtte være ferdiglevert i mai. God tid, tenkte jeg. Men først fikk jeg nei fra min daværende arbeidsgiver. Så jeg måtte si boken fra meg, og tenkte ikke så mye mer over det.

– Men så sa jeg opp den jobben, og forhørte meg derfor om boken fortsatt var mulig å gjennomføre. Det var den, men nå ble det plutselig veldig dårlig tid. Jeg hadde min siste arbeidsdag 1.april, og dermed ble det litt over en måned for å få stoffet ferdig. 

Variert stoff

– Det hørtes jo travelt ut, ja. Apropos stoff, hva snakker vi om sånn mer detaljert?

– Jeg bestemte meg for at boken skulle være oppdelt i to deler. Den ene skulle handle om den amerikanske bilinteressen i Norge. Hvordan startet det hele? Hvordan kom de første Amcar-treffene igang? Hvordan klarte man å arrangere det første dragrace på Fyresdal i 1978? Hvordan er Rod-miljøet i Norge? Hvorfor har Ford Mustang en særstillling i miljøet? Også videre.  Det ble mye, blant annet fordi jeg fikk tilgang til endel fantastiske bilder som folk vil virkelig sette pris på.

Arne gir bort en sjelden Opel Admiral, helt gratis. 

– Men jeg ville også ha en historisk gjennomgang av Amcar-historien, altså fra 1890-tallet fram til idag. Det er vel historikeren i meg som ønsker sånt. Den biten ble også visuelt slående, takket være alle de gamle og nydelige brosjyrebildene som finnes. I det hele tatt er det blitt en veldig vakker bok å se til. 

Premiere i Lillestrøm 4.juli

– Så det er litt for enhver smak? 

– Så sant du liker amerikanske biler, så er det noe for enhver smak ja. Boken får offisiell premiere under 4.juli-cruisingen på Lillestrøm. Jeg vil stå på standen til Amcar, som jeg jo også leverer stoff til. Der kan du få kjøpt boken. Etter det vil den være til salgs hos alle bokhandlere. 

– Et siste spørsmål. På coveret står det Arnstein Landsem, du har vel ikke blitt fratatt Lord-tittelen?

– I bokform blir det litt for pretensiøst med Lord-tittelen. Så alle mine bøker har mitt egentlige navn, men på nett og i blader vil jeg fortsette å stå titulert med Lord Arnstein Landsem. 

– Jaja, lykke til med salget! Det er godt å vite at Broom også har medarbeidere med solid kunnskap om amerikanske biler. 

– Takk for det. V8 Forever!

Han kommer seg ikke på hytta vinterstid med elbilen, og føler seg lurt.