Du kjører vel ikke bil på denne måten?

 - Kan få fatale konsekvenser.

Flip-floper kan være komfortabelt fottøy i varmen - men de egner seg absolutt ikke til å kjøre bil med.
Flip-floper kan være komfortabelt fottøy i varmen - men de egner seg absolutt ikke til å kjøre bil med.

Det er ikke bare bilen som skal være riktig skodd, med gode dekk. Skotøyet hos deg som kjører bilen har også betydning. Og her er det mange som synder.

8 av 10 kvinner velger nemlig stil på fottøyet fremfor sikkerhet når de kjører bil. En av tre oppgir at de har kjørt bil med flip-flops.

Henge fast i gulvmattene

 

– På sommerstid er det mange som velger høye hæler til grillfesten og enkle flip-flops til stranda, men for trafikksikkerheten er det uvettig. Dårlig fottøy gir liten kontakt med pedalene og kan henge fast i gulvmattene, sier Marlene Engan, kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

Tallene stammer fra en spørreundersøkelse YouGov gjennomførte for det britiske forsikringsselskapet Sheila’s Wheels for en tid tilbake. Forsikringsselskapet retter sin virksomhet i størst grad mot kvinner.

Tatt for råkjøring - påsto skoene var for tunge

Nesten-kollidert

- Selv om dette var en britisk undersøkelse, vet vi av erfaring at resultatene kan være tilsvarende for norske, kvinnelige bilførere, sier Engan.

Her er noen tall fra undersøkelsen der kvinnene har svart:

• 80 prosent velger stil fremfor sikkerhet på fottøyet.
• 33 prosent har kjørt med flip-flops.
• 23 prosent gidder ikke å skifte til bedre egnet fottøy når de skal kjøre bil.
• 18 prosent har kjørt bil barbent.
• 10 prosent har kollidert eller nesten-kollidert som følge av at dårlig fottøy har falt av eller ramlet under pedalene mens de har kjørt.
• 17 prosent har et par ”kjøre-sko” liggende i bilen.
• 63 prosent ga uttrykk for at de ønsket råd om korrekt fottøy til bilkjøring.

Dette kjører norske jenter

-Bytt sko!

- Fottøy som gjør at du ikke har en konstant, trygg og rask kontakt med pedalene svekker dine egenskaper som sjåfør og kan få fatale konsekvenser. I det øyeblikket det skjer noe er det viktig at skoen følger med fra gass til brems - om ikke skoen gjør det, kan den henge fast i gulvmattene eller pedalene.

-Ha ett par sko liggende bak i bilen og bytt til disse, uansett om du er kvinne eller mann, sier Engan.

Gode kjøresko

Hun råder alle til å bruke sunn fornuft og tenke seg om før de setter seg bak rattet. Å skifte sko tar bare noen få sekunder, det bør alle ta seg tid til før de starter motoren. Å kjøre barbent er heller ikke et alternativ. Selv en liten stein kan utløse refleksen hvor du trekker til deg foten, i stedet for å trykke den normalt ned.

- Gode kjøresko er flate, har elastisk såle og sitter tett og godt rundt foten. Vær oppmerksom på at noen joggesko har så tykk såle og klumpete fasong at heller ikke de er særlig godt egnet til bilkjøring, avslutter Marlene Engan.

LES OGSÅ: Dette er en gledens dag på norske veier