Du kan unngå fotoboks-bot fordi det er snø

Det blinker rødt - men boten kommer aldri i posten.

Nå er det klart for en rekke av de nye fotoboksene som måler snittfarten din. Vi kan fortelle deg hvor de kommer.  (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Nå er det klart for en rekke av de nye fotoboksene som måler snittfarten din. Vi kan fortelle deg hvor de kommer. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei sitter og diskuterer med en kompis her om det stemmer at fotoboksene har problemer i snøvær. Jeg tror jeg har lest om det et sted og at dette ikke bare går på at det er snø i lufta og dermed vanskelig å gå gode bilder, men at det også har noe med veibanen å gjøre. Vet du svaret?

Benny svarer:

Hei, ja jeg tror jeg vet svaret på det. Vi har nemlig skrevet om dette tidligere også, i forbindelse med en dom i Høyesterett.

Her ble det fastslått at den såkalte fotolinja (i praksis en hvitmalt strek på veien) må synes på bildene hvis det skal holde som "bevismateriale".

Det skaper naturligvis problemer på vinterføre. Hvis fotolinja er dekket av is og/eller snø, vil bildet dermed bli underkjent. Såvidt jeg vet har det ikke kommet noen nye regler på dette området siden.

I 2010 ble det henlagt ikke mindre enn 70.000 fotoboks-saker. Jeg har ikke sett statistikk for hvor mange av disse som er vinter-relatert, men det er nok grunn til å tro at tallet er betydelig. Både på grunn av dette med fotolinja, men også som du er inne på at det kan være tett snødrev som forringer bildekvaliteten. Kameraene kan også settes ut av spill fordi brøytebilene spruter snø på dem.

LES OGSÅ: - Hvor mye straff får jeg for å sage ned en fotoboks

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Dette er politiets nye superlaser

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: