Du kan spare mye på å sjekke dette nå

Tåler dekkene dine en sesong til?

Sesongen går mot slutten - gjør sommerdekkene dine det samme? Nå er det lurt å sjekke nettopp det.
Sesongen går mot slutten - gjør sommerdekkene dine det samme? Nå er det lurt å sjekke nettopp det.

Selv om det ikke ser slik ut i store deler av landet akkurat nå, er det bare en drøy måned til svært mange bileiere skal legge om til vinterdekk.

For glatte veier kommer, akkurat den saken er klar. Da må sommerdekkene av - og vinterdekkene på.

Tid for å bytte? 

Men før vi kommer så langt, er det én ting som kan være veldig smart å sjekke: Nemlig hvordan det ligger an med sommerdekkene du kjører rundt med nå. Tåler de en sesong til - eller er det tid for å bytte?

Hvis det sistnevnte er riktig svar, kan det være veldig smart å gjøre det nå, og ikke vente til våren igjen.

Her er dekkene som vant årets test

Høstpris på sommerdekk

- Svært mange av oss får lagt om hjulene, enten hos en dekkforhandler eller på et verksted. Da er det lurt å slå to fluer i ett smekk hvis sommerdekkene likevel bør byttes. Be om pris både på bytte til vinterdekk - og på nye sommerdekk på sommerfelgene, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

- Nå er det "høstpris" på sommerdekk. Det er svært få som tenker på å kjøpe det nå. Dermed er det gode muligheter for å få en svært god pris. Og slik er det absolutt ikke til neste vår - når "alle" skal ha nye sommerdekk, forteller Benny.

Børge skiftet dekk - så skjønte han at noe var galt ...

Ta fram tommestokk

Han minner om at det er to faktorer som spiller inn på om du bør bytte dekk eller ikke:

- Det viktigste er mønsterdybden. Her er det bare å ta fram en tommestokk eller en linjal. Minimum mønsterdybde på sommerdekkene er 1,6 millimeter. Ligger du under dette eller helt ned mot grensen er det ingen tvil. Da skal du bytte ut dekkene!

- Dessuten skal vi ikke glemme at dekk er ferskvare. De som kjører lite, kan oppleve at mønsterdybden er grei, men at dekkene likevel har dårlige egenskaper, fordi de blir hardere etter hvert som årene går. Her blir det anbefalt å ikke bruke dem mer enn fire-fem sesonger, sier Benny.

Sjekke priser

Prisene varierer svært mye i dekkmarkedet. Ikke bare fra forhandler til forhandler - men også på samme dekk fra samme merke. Bennys råd er derfor å bruke litt tid på en sjekkerunde før du velger hvor du skal kjøpe dekkene dine:

- Ja, her kan du spare mye penger. Mitt råd er å velge seg ut to-tre dekk som kommer godt ut i tester, og så sjekke pris på disse hos flere forhandlere. I forbindelse med dekkskift, skal du be om en samlet pris for alt - ferdig på bilen. Og som sagt: Å kjøpe nye sommerdekk nå, kan bety mye penger spart i forhold til å vente til neste vår igjen, avslutter Benny.

Se video: Noen centimeter med snø - da blir det kaos!