Du kan spare mye på å kjøpe bildeler på nett

Men du skal vite hva du driver med,

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Benny Christensen er Brooms bilekspert.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. 

 

 

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte: 

 

Hei Benny! Vi har en godt brukt Mitsubishi Pajero der jeg mistenker at automatgirkassen nærmer seg utskifting, det er i alle fall flere symptomer på det. Jeg har så vidt sjekket litt på priser på bytte her, og de er så vidt stive at det blir en vurdering om det er verdt det eller ikke. 

Jeg har lest flere steder at det kan være svært mye å spare på å kjøpe deler til bilen via utenlandske nettsider. Jeg har aldri forsøkt selv, og er kanskje litt gammeldags i forhold til slike ting. Har du noen råd å komme med i så måte, er det stor sjanse for å bli lurt med piratdeler eller lignende? Mvh. Torbjørn. 

 

Benny svarer: 

 

Hei Torbjørn! 

Verden har sannelig blitt mindre. Det er ikke veldig mange år siden det å kjøpe bildeler over internett – attpåtil fra utlandet – ville vært helt utenkelig. Nå blir det stadig mer av dette, og jeg har også hørt historier om folk som har spart mye penger på å gjøre det. Det gjelder nok særlig deler som er priset høyt i Norge – og der prisene i mange andre land er vesentlig lavere. 

Vi bor jo i et lite land med svært høyt kostnadsnivå. Derfor må mange også regne seg god fortjeneste, for at det i det hele tatt skal være mulig å drive med delesalg. 

Da er det naturligvis enklere å drive nettsalg fra land med lavere kostnadsnivå. Markedet blir jo gjerne også mye større når man selger på den måten. 

Det er altså ingen tvil om at det kan være penger – og tildels mye penger – å spare her. Men samtidig tror jeg er det veldig viktig å vite hva man begir seg ut på. Det er naturligvis gode muligheter for både feilkjøp og å bli direkte lurt når man handler bildeler på nettet. Derfor må man sjekke så godt som overhodet mulig i forkant. 

 

Familiebilen taper seg en tusenlapp – hver uke

 

Tyggegummi og marsipan 

 

Det som er grunnleggende viktig her, er å forsikre seg om at man faktisk får helt riktig del. Dernest at kvaliteten er skikkelig. 

Jeg har vært borti deler fra Kina som virket som de var laget av tyggegummi og marsipan. Fryktelig billig å kjøpe – men en kilde til mye frustrasjon og ergrelse. Og da blir det plutselig ikke så billig allikevel. 

Det er på nettet som de fleste andre steder: Du får det du betaler for. Og på bildeler kan det absolutt være store kvalitetsforskjeller. Generelt sett er det klart tryggeste å holde seg til originaldeler, eller fra kjente produsenter. 

Er du i tvil, så ta et skikkelig nettsøk. Det er veldig god informasjon å finne, blant annet i ulike forum. 

Konkret på automatgirkasse: Her ville jeg vært veldig forsiktig. Du må være helt sikker på hva slags tilstand den er i og sjekke hva slags garanti du eventuelt har. 

Det er veldig kjedelig å få en del som ikke svarer til forventningene, og som kanskje må tas ut igjen og kanskje returneres. Da blir det fort både tungvint og dyrt. 

Håper dette er til litt hjelp! 

 

 

Kan jeg ta med egne deler til verkstedet?

 

 

Stort arkiv 

 

 

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no. 

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til! 

 

Hvor ble det egentlig av denne SUV-en?

 

 

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: