Det er dumt å kjøpe dekk uten å sjekke priser først   her kan det nemlig være mye å spare. (Foto: Scanpix)
Det er dumt å kjøpe dekk uten å sjekke priser først her kan det nemlig være mye å spare. (Foto: Scanpix)

Du kan spare mange tusenlapper på vinterdekkene

Brooms bilekspert gir deg sitt beste råd.

Nå er vi midt i høysesongen for dekkskift. Men før du setter på vinterdekkene, bør du absolutt sjekke om de holder en sesong til.

Er mønsterdybden tilstrekkelig? Er de ennå så "unge" at gummien er myk og gir godt grep?

Hvis svaret på ett av disse spørsmålene er nei, gjør du klokt å i kombinere dekkskiftet med å kjøpe nye vinterdekk.

Stort utvalg

Da vil du for det første få merke at utvalget er større enn noen gang.

Dessuten at prisene varierer – til dels betydelig. Det gjør at dekkjøp er en av de tingene det er smart å legge litt tid og innsats i. Det kan du nemlig spare mye på ...

LES OGSÅ: Her er taperne i årets store dekktest

Unødvendige tusenlapper

– Ja, dette markedet er i beste fall uoversiktlig, og med svært mange aktører, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Det er til dels store prisforskjeller ute og går. Og velger du "feil", kan du risikere å bruke flere tusenlapper ganske unødvendig. Mye tøffere konkurranse de siste årene har riktignok jevnet ut prisene ganske mye, men fortsatt er det overraskende store forskjeller.

LES OGSÅ: Begge er vinterdekk – bare det ene er forbudt


Tar seg godt betalt

– Hvem er dyrest – og billigst?

– Bilforhandlere tar seg ofte veldig godt betalt for dekk. Det er nok ofte litt slik at bilen "er der likevel" og at det er praktisk og greit å få skiftet dekk i forbindelse med service, reparasjoner eller EU-kontroll. Da er man kanskje ikke så kritisk til prisen ...

– I andre enden finner vi de som bare driver med dekk og som gjerne driver stort. Volum gjør at de kan presse prisene. Men også mindre dekkforhandlere som driver effektivt og med lave kostnader kan være svært rimelige, sier Benny.

Lov å prute

– Mitt beste råd er at du først ser litt på årets dekktester og bestemmer seg for et par-tre merker du har lyst på. Så kan det være veldig lønnsomt å ta noen telefoner og sjekke litt rundt på nettet hva du må betale for disse. Det er også viktig å be om komplett pris, altså med dekkene montert på felg, avbalansert og på bilen. Da risikerer du ikke at det plutselig dukker opp noe ekstra i tillegg til avtalt pris.

– Det er også absolutt lov å prute litt i dette markedet. Når du har innhentet flere priser, kan du godt ta en telefon tilbake og fortelle at du har fått et bedre tilbud fra en annen – og spørre om de er interessert i å gi deg en ny pris. Du kan jo ikke få annet enn et nei.

Her er vinneren av årets store dekktest: