Her ligger bilen med tilhenger i 148 km/t   med UP på slep.  Maks hastighet for denne ekvipasjen er på 80 km/t. (Foto: Utrykningspolitiets video)
Her ligger bilen med tilhenger i 148 km/t med UP på slep. Maks hastighet for denne ekvipasjen er på 80 km/t. (Foto: Utrykningspolitiets video)

Du kan miste førerkortet – uten å vite at du kjører for fort

Utrykningspolitiet advarer om skummel felle. Se UPs egen video:

Trodde du at vanlig fartsgrense gjelder – selv om du kjører med tilhenger eller campingvogn?

Da kan du komme til å få en svært ubehagelig overraskelse ute i trafikken. Her er det nemlig egne regler som gjelder – og de bør du absolutt kjenne til før du legger av gårde.

Tar ikke så alvorlig

Utrykningspolitiet (UP) går nå ut med en advarsel på sine egne Facebook-sider. Dette angår både de som kjører vanlig tilhenger med og uten brems – og de som legger ut på tur med campingvogn.

– Vårt inntrykk er at mange kanskje ikke tar det så alvorlig, selv om de vet at det er egne regler på dette området. Men det er det altså all grunn til å gjøre, sier fungerende UP-sjef Ole Høiby til TV 2.

UP har også lagt ut en video fra en av sine patruljebiler – som filmer en bil med tilhenger i hastighet helt oppe i 148 km/t. Se klippet i videovinduet øverst i artikkelen.

LES OGSÅ: Nye regler for kjøring med tilhenger kom tidligere i år

Miste førerkortet

Kjører du med tilhenger uten bremser og med totalvekt over 300 kilo og holder fartsgrensen i 100-sonen, risikerer du å få en skikkelig smell.

Blir du stoppet av politiet, vil du nemlig bli anmeldt for å ha kjørt i 100 km/t i 60-sonen, Du vil også miste førerkortet. Tilhengere uten brems er det nemlig ikke lov å kjøre fortere enn 60 km/t med.

LES OGSÅ: Tatt med ulovlig tilhenger – to ganger

Maks 80 km/t

Har du tilhenger med brems eller campingvogn – da tror du kanskje at du kan følge fartsgrensen også over 80 km/t?

Det er feil. I 90- og 100-soner må du pent holde deg i 80 km/t. Blir du for eksempel målt til 100 km/t i 100-sonen, vil du bli bøtelagt som om du kjørte i 100 km/t i 80-sonen.

Det betyr igjen at hvis du kjører i 116 km/t eller mer, vil du miste førerkortet og bli anmeldt.

Betydelig antall

– Er det mange som blir tatt for dette?

– Jeg har ikke noe eksakt antall, men vi ser at det er et betydelig antall som kjører for fort med tilhenger, og dermed risikerer både bot, anmeldelse og i verste fall tap av førerkort. Derfor ønsker vi også å sette fokus på dette. Det er viktig å huske at tilhengere ikke er konstruert for høyere hastighet. Tøyer man dette, øker også ulykkesrisikoen. I en vanskelig situasjon oppfører en bil med henger seg annerledes enn når man kun kjører med bilen, sier Høiby.

Sette seg inn i regelverket

– Men er ikke regelverket her både komplisert og uoversiktlig?

– Det vil det nok helt sikkert være delte meninger om. Men utgangspunktet her er jo uansett helt klart: Som bilfører plikter man å sette seg inn i regelverket. Blir man stoppet, hjelper det lite å skylde på at man ikke kjenner til reglene, sier Høiby.


LES OGSÅ: Kjørte rett inn i tilhenger med åtte meter lange påler